Rekordra nőtt Kína orosz cseppfolyósítottföldgáz-vásárlása (LNG) és szénimportja szeptemberben, miután az ukrajnai invázió és a szankciók következtében Moszkva Peking felé fordult. 

A  kínai vámhatóság adatai szerint az Oroszországból érkező koksz mennyisége 2,5 millió tonnára ugrott a tavalyi év azonos hónapjában elért mintegy 900 ezer tonnáról és az augusztusi 1,9 millió tonnáról. 

 

Two,Businessman,Shake,Hands,,China,And,Russia,,Partnership,Concept
Fotó: Shutterstock

Az LNG-eladások harmadával nőttek az egy évvel ezelőttihez képest, 819 ezer tonnára. Kína az év eleje óta nem vesz orosz földgázt vezetékein, annak ellenére, hogy korábban a kiépített csőrendszer volt a nyersanyag fő szállítási útvonala. 
Az Oroszországból érkező kőolajimport a múlt hónapban 7,5 millió tonna volt, szemben az augusztusi 8,3 millió tonnával és az egy évvel ezelőtti 6,1 millió tonnával.

Megtelt a tenger LNG-tartályhajókkal, fuldoklik a gázban Európa

A vártnál sikeresebbnek bizonyul Európa cseppfolyósított földgázért (LNG) folytatott versenyfutása, ugyanis mára a MarineTraffic adatai szerint 60 szállítóhajó vesztegel Északnyugat-Európa partjainál, a Földközi-tengeren és az Ibériai-félszigeten. 
„Az LNG-szállító tartályhajók váratlan nagy hulláma meghaladja az európai újragázosító létesítmények és a kikötők kapacitását, így most várakozni kényszerülnek, mielőtt kiszivattyúznák rakományukat” – mondta  Andrew Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke. A földgázkészletek a piac által vártnál jobban emelkednek, ami lenyomja az árakat  – számol be a CNBC. Az európai gázárak augusztus végén 332 euró fölé emelkedtek megawattóránként, de ezen a héten az ukrajnai háború kitörése óta először süllyedtek 100 euró alá. Igaz, még ez is a háború előtti jegyzésárnak nagyjából a háromszorosa.

Minden növekedés viszonylagos, ugyanis Kína összes oroszországi energiahordozó-importja a múlt hónapban 7,5 milliárd dollárra csökkent az augusztusi 8,4 milliárd dolláros rekordról, ugyanakkor ez a szám jóval meghaladja a tavaly nyár végi 4,7 milliárd dollárt. Az ukrajnai háború kezdete óta eltelt hét hónap alatt a teljes összeg több mint 51 milliárd dollárra rúg, ami jóval több a tavaly ugyanebben az időszakban mért 30 milliárd dollárnál.

The Vladimir Rusanov, a liquefied natural gas (LNG) tanker ship, is seen following its arrival at the LNG terminal in Nantong city, eastern China's Jiangsu province on July 19, 2018, following its journey from Russia's Arctic Yamal peninsula. - The LNG/icebreaker tanker arrived in Nantong with its shipment of gas produced at the 27 billion USD Yamal LNG plant in the Siberian Arctic. Russia's Novatek is in partnership with France's Total and China's CNPC for the Yamal LNG project.
Fotó: AFP

A  háború miatti energiaár-robbanás ugyan árnyalja a valós importmennyiségeket, és a helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy Kína sokszor árkedvezményeket kap, ugyanis Moszkvának érdeke, hogy ténylegesen el is adja a már felszínre hozott mennyiséget, és exportpiacainak száma a szankciók következtében jelentősen csökkent. 

Tény azonban, hogy az összes szénimport 20 százalékkal, csaknem 7 millió tonnára nőtt. A finomított réz importja megduplázódott, és eléri a 39 500 tonnát, az alumínium importált mennyisége négyszeresére nőtt, ugyanakkor a búzaimport gyakorlatilag lefeleződött.

Ahogyan megírtuk, a harmadik negyedévben a kínai gazdaság a vártnál jobban pörgött, a növekedés 3,9 százalékot ért el éves szinten, a kilátások azonban kedvezőtlenek. Ha pedig a veszít lendületéből, akkor az akár az importált alapanyagok mennyiségét is visszavághatja. 

Tovább drágítja a behozatalt a jüan gyengülése is. 

A kínai fizetőeszköz 14 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben, az árfolyam átlépte a 7,3-es szintet, míg korábbi elemzések a kereken 7-es szintet is csak az év végére valószínűsítették.  

 

A részvénypiac sem dob mentőövet

Szabadesés indult a sanghaji tőzsdén a hét elején, ugyanis a külföldi befektetők abban reménykedtek, hogy a pártkongresszuson harmadszorra is újraválasztott Hszi Csin-ping elnök enyhít szigorú Covid-politikáján. Ez azonban elmaradt, a vezető kevés konkrétumot jelentett be, viszont annál nagyobb ívű középtávú terveiről beszélt. 

Eladási hullámot generált, hogy maradnak a gazdaságot akár mélybe rántani képes lezárások és karanténintézkedések.

Csak hétfőn a külföldi befektetők rekord összegben, 17,9 milliárd jüan (2,5 milliár dollár) értékben adtak el kínai részvényeket a Bloomberg adatai szerint, ami azt jelenti, hogy a pénzáram iránya megfordult,

idén eddig több pénzt vettek ki a kínai részvényekből a befektetők, mint amennyit betettek.

 

 

A Hang Seng index a 2008-as válság óta mért legalacsonyabb szintjére, 15 180 pontra esett esett ezzel egy időben.

Marvin Chen, a Bloomberg Intelligence elemzője szerint a befektetők csalódottak, hogy az új vezetés nem nyúl a zéró-Covid-politikához, és most kivárják, hogy milyen ösztönzőkkel kívánja Hszi ismét felpörgetni a gazdaságot.