Több évtizednyi tagadás, halogatás és politikai játszmák után az Egyesült Államok hadba vonul a klímaválság ellen, a zöldenergia pedig új lendületet kapott. A környezetbarát áramkitermeléshez rengeteg szabad földre van szükség, és a verseny el is indult a területekért, amelyek átalakíthatják az ország jövőjét.

Fotó: AFP

Joe Biden elnöksége alatt elfogadták az ország eddigi legnagyobb, 370 milliárd dolláros klímavédelmi csomagját, amely magába foglalja egy zöldhálózat kiépítését is. A megújuló energiaforrások egyre több fejlesztést kapnak, a fogyasztók körében pedig egyre népszerűbbek az elektromos autók és az otthoni napelemek. Az új irány nemcsak az emberek életmódját, hanem a híres amerikai tájat is át fogja formálni.

Erre pedig szükség is lesz, különben a termelés nem fedezi majd a fogyasztást. Az Egyesült Államok nem véletlenül a világ legnagyobb gazdasága. 

Egy átlagos amerikai háztartás fogyasztása körülbelül 886 kilowattóra, ennek ellátását pedig több tízezer hőerőmű végzi országszerte – ezt a rendszert átalakítani komoly feladat lesz, és rengeteg új föld hasznosítására lesz hozzá szükség.

A szél- és legnagyobb hátránya, hogy a fejlesztés, termelés, szállítás és tárolás sokkal több helyet foglal, mint egy hőerőmű: a zöldáram-források térigénye átlagosan három és félszer-ötször annyi, mint a most működő hálózaté.

Elképzelni is nehéz, mekkora földterületet igényelne a zöldváltás. Ha a jelenlegi áramfogyasztással számolunk, több mint 300 ezer négyzetkilométerre lenne szükség egy teljesen megújulókra épülő rendszerhez. Ez körülbelül Florida területének duplája vagy Kalifornia állam háromnegyede. 

Az Egyesült Államok lakossága viszont tovább fog nőni, 2060-ra akár 400 millióra is, s ezzel párhuzamosan nő az energiafogyasztás is.

Ez a legnagyobb probléma, amelybe a megújuló energiaforrások hasznosításában beleütköznek: több létfontosságú ágazattal kell versenyezni a helyért.

Two workers installing solar panels, two technicians passing each other a tool while installing a solar panel, napelem, nap, panel, napenergia,
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok több mint felét a mezőgazdaság használja, a növekvő lakosság igényeit pedig az árak is tükrözik, 2008 óta a termőföld hektáronkénti átlagára 84 százalékkal nőtt meg. Nem meglepő, hogy az USA leggazdagabb emberei, mint például Bill Gates, hatalmas méretű földterületeket vásároltak fel országszerte. A gazdák, a befektetők és az energiaszektor már most egymásnak feszülnek, az árak pedig elszabadultak.

A városok növekedése is akadály, hiszen a pár évvel ezelőtt még vidéknek és külterületnek számító parcellák hirtelen kiváló belvárosi ingatlanná váltak, és sok lakó nem nézi jó szemmel a megújuló alapú energiaforrások telepítését. A szélerőműveket zajosnak, a napelemeket csúnyának tartják, ezek megjelenését pedig perek és helyi törvények követik, amelyek meggátolják a zöldenergia-források létrehozását.

Bár a megújuló áramellátás kiépítése kiváló lehetőség a befektetőknek, az USA-nak még sokat kell azért tennie, hogy ez megvalósítható legyen.

Innovációkkal a legnagyobb akadályokat át lehet hidalni. Az akkumulátorok fejlesztése megoldhatja a zöldenergia egyik legnagyobb problémáját, a tárolást, miközben találmányok sora segíti az ágazat hatékonyságát. Emellett a fejlesztés és a működtetés rengeteg új munkahelyet igényel, amivel a lakosságot meg lehet győzni a telepítésekről. A városok korszerűsítése már elkezdődött, és megfelelő támogatások mellett lehetséges a megújuló alapú energiaforrások elhelyezése.

A mezőgazdasági területek 75 százalékát állattenyésztésre használják. Ha az ország fokozatosan átállna a húsmentes diétára, ezek nagy részére áramtermelő egységeket lehetne építeni. Persze nem könnyű elképzelni, hogy az amerikaiak lemondjanak kedvenc steakjükről, de láttunk már csodákat.