Az egyre gyakoribb, a kritikus infrastruktúrát célzó orosz támadások előre nem látható következményei miatt az ukránok egy része új elemeket helyezett az evakuálási csomagjába – derül ki a Gradus Research felméréséből, amit a Suspilne megbízásából készítettek – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Mural By Harry Greb On Conflict In Ukraine
Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto via Getty Images

A kutatást 2022. október 28–29-én végezték ezer fő 18–60 év közötti válaszadóval. Az eredményekből kiderült, hogy

az elmúlt hónapban az ukránok 43 százaléka tett hozzá új tárgyakat a bőröndje tartalmához,

28 százalékuk nem tett hozzá semmit, 29 százalékuknak pedig nincs is menekülési csomagja, vagy már szétszedte azt.

Az ukránok leggyakrabban zseblámpákat és gyertyákat (22 százalék), power bankokat vagy egyéb töltőket (21 százalék), a közelgő téli hideg miatt meleg holmikat (18 százalék) helyeztek el a bőröndben.

A felsoroltak mellett Oroszország nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos folyamatosan fenyegetései miatt a válaszadók 5 százaléka sugárveszély elleni védőszereket (kálium-jodid vagy jódkészítmények) is hozzáadott már a csomagjához.

A nők 33 százaléka, míg a férfiak 25 százaléka nem rendelkezik vagy már kipakolta az S. O. S.-bőröndjét.

Ez összefüggésben lehet a férfiak hadkötelezettségével is.

Érdekes adalék, hogy a férfiak gyakrabban adtak hozzá főzéshez és étkezéshez szükséges kellékeket (például edények vagy termosz), mint a nők (előbbiek 9 százaléka, utóbbiak 5 százaléka).

A felmérésből az is kirajzolódik, hogy a kisebb városokban jellemzően már kipakolták a menekülési csomagjukat az emberek, a nagyobb városokban azonban pesszimistábbak vagy épp óvatosabbak a lakosok.

Sorra lövik le az ukránok az iráni drónokat

Az ukrán fél szerint az oroszok már több mint négyszáz ilyen típusú drónt használtak fel, amelyből több mint háromszázat semmisítettek meg az ukrán erők. Az ukránok becslése szerint Oroszország legalább 2000–2500 Sahíd drónt rendelt Irántól.