Nemzetközi gazdaság

Biden szerint nagyon veszélyes, ahogy Putyin atommal fenyeget

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke megkérdőjelezte Vlagyimir Putyin azon kijelentését, amely szerint nem tervez nukleáris fegyvereket bevetni a háborúban.

Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Moscow,,Russia,,24.,February:,Russian,President,Vladimir,Putin,And,Us
Fotó: Shutterstock

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azon kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni?

– tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzáfűzve, rendkívül veszélyes az, ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Putyin a nap folyamán elmondta, 

Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati zsarolásra válaszolt.

A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel,

amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd felelőssé tenni.

Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek. De megmondom, hogy egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék – részletezte Kirby.

Piszkos bomba: a ENSZ nukleáris felügyelő szervezete ellenőrzést hajt végre Ukrajnában

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség két ukrán célpontot látogat meg egy héten belül, Kijev kérésére – közölte a szervezet. A közlemény szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolja Ukrajnát, hogy törölte a bizonyítékokat a „piszkos bomba” előkészítésére

 

 

Biden atom háború Ukrajna Putyin nukleáris
Kapcsolódó cikkek