Az Európai Központi Banknak decembertől lassítania kell a kamatemelések ütemét és egyértelmű üzenetet kell küldenie a piac számára arról, hogy a 75 bázispontos rekordszintű emelések nem jelentenek normát – nyilatkozta az EKB következő lépésével kapcsolatosan a portugál központi bank elnöke, Mario Centeno a Reutersnek.

Mario Centeno EKB kamat
Egyértelmű üzenetet vár az EKB-től Mario Centeno
Fotó: Carlos Costa / AFP

Hozzátette, hogy a lassítás amiatt is indokolt, mert az valószínűleg ebben a negyedévben tetőzik.

Az EKB az utóbbi két ülésén egyaránt 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatlábakat,

és mindössze három hónap alatt 200 bázisponttal, 1,5 százalékra növelte a betéti kamatlábat a történelmi mélypontról.

Centeno szerint olyan kamatszintekhez közeledik az EKB, amelyeket középtávon összeegyeztethetőnek tartanak az árstabilitással, ami azt jelenti, hogy szerinte nem valósulhat meg az az elképzelés, amely szerint a 75 bázispontos emelés lesz a közeljövőt illetően is a norma.

A jegybanki vezető azzal kapcsolatban nem volt hajlandó jóslásokba bocsátkozni, hogy a kamatlábak 50 vagy 25 bázisponttal növekednek-e a következő hónapban, ahogy arról sem, hogy jövőre kell-e további emelésekre számítani.

Az euróövezetben az infláció októberben 10,6 százalék volt, ez több mint ötszöröse az EKB 2022-re vonatkozó 2 százalékos céljának.

Mindez Centeno szavai alátámasztják azt, hogy az infláció ebben a negyedévben tetőzik. A szakember a Világbank becsléseire utalt, amelyek szerint az energia, az ásványi anyagok, az élelmiszerek és a műtrágya ára is mérséklődik jövőre.

Úgy gondolja, hogy a magas infláció nem rögzült Európában és nincsenek másodlagos hatásai a béremeléseknek, amelyek eddig jóval az infláció alatt maradtak.

Centeno úgy gondolja, hogy az EKB a fő kamatláb 1,5 százalékos szintjével jelenleg közel van ahhoz az elméleti semleges kamatlábhoz, amely a növekedés aláásása nélkül tartja kordában az inflációt.

A portugál jegybankár szerint az Európai Központi Bank mérlegének csökkentése lassú és fokozatos lesz, de mindenképp szükség van rá az inflációellenes monetáris politika érdekében.

A politikai döntéshozók decemberben vitatják meg, hogy hogyan lehetne megszüntetni az EKB 3300 milliárd eurós eszközvásárlási programjában lejáró készpénz újrabefektetését

– zárta gondolatait Centeno. Hozzátette, hogy mindehhez biztosítani kell, hogy ez ne veszélyeztesse a pénzügyi stabilitást.

Az osztrákok is nagyobb szigort szeretnének az eurózónában

Az osztrák központi bank vezetője 75 bázispontos kamatemelést szorgalmaz az eurózónában, hogy elkerüljék az ár-bér spirál kialakulását.