A kínai Sencsou–15 űrhajó szerdán sikeresen kapcsolódott a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomáshoz szerdán. A fedélzetén tartózkodó háromfős legénység nem sokkal később átszállt az űrállomásra, és találkozott három másik űrhajós társával. Ezzel először nőtt hat főre a kínai földkörüli űrlaboratórium személyzetének létszáma. Az űrbéli találkozóval megkezdődött a kínai űrállomás legénységének első, pályán belüli váltása – közölte a kínai űrkutatási hivatal (CMSA). A hat űrhajós a tervek szerint mintegy öt napig fog együtt dolgozni – közölte a CMSA. A Sencsou–15 űrhajósai hat hónapig maradnak az űrben.

(EyesonSci)CHINA-TWO MISSIONS-SIX ASTRONAUTS-SPACE-GATHERING (CN)
(221130) -- JIUQUAN, Nov. 30, 2022 (Xinhua) -- This image captured at the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China shows the Shenzhou-15 and Shenzhou-14 crew taking a group picture with their thumbs up after a historic gathering in space on Nov. 30, 2022.  The three astronauts aboard China's Shenzhou-15 spaceship entered the country's space station and met with another astronaut trio on Wednesday, a historic gathering that added the manpower at the in-orbit space lab to six for the first time.   Chen Dong, the commander of the Shenzhou-14 crew, opened the hatch at 7:33 a.m. (Beijing Time). The three space station occupants greeted the new arrivals with warm hugs and then they took a group picture with their thumbs up, shouting in chorus -- "China's space station is always worth looking forward to." (Xinhua/Guo Zhongzheng) (Photo by Guo Zhongzheng / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Guo Zhongzheng / AFP

Küldetésük célja lezárni az űrállomás építésének utolsó műveleteit, egyben elindítani alkalmazásának és fejlesztésének első szakaszát – derült ki egy korábbi tájékoztatásból. Csi Csi-ming, a CMSA szóvivője elmondta, hogy feladatuk még az új berendezések és létesítmények telepítése az űrállomáson belül és kívül, valamint tudományos kísérletek elvégzése. 

Küldetésük alatt fogadják a Tiencsou–6 teherűrhajót, majd jövő májusban átadják a szolgálatot Sencsou–16 űrmissziónak.

A Mennyei palota űrállomás a pekingi ambiciózus űrprogram koronaékszere, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára. Kína az elmúlt évtizedekben eurómilliárdokat fektetett űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz. Kína azért kényszerült saját űrállomás építésére, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában. Amikor teljesen befejeződik űrállomásának kiépítése, tömege várhatóan 90 tonna lesz – az ISS tömegének körülbelül negyede. 

Mérete hasonló lesz az egykori orosz–szovjet Mir űrállomáséhoz. Mintegy tíz évig fog működni. 

Peking jövőre tervezi egy űrteleszkóp felbocsátást, amelynek látómezeje 350-szer nagyobb, mint az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble űrteleszkópjának. Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe. Tavaly egy kis robotot helyezett el a Mars felszínén, és 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.