A japán hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, és 1,2-del az előző év azonos időszakához képest – írja a Reuters.

Pedestrians walk past a shop in the popular electronics shopping area of Akihabara in Tokyo on September 21, 2022.
Fotó:  Richard A. Brooks / AFP

Az elemzők előzetesen 1,1 százalékos növekedésre számítottak, miután a szigetország gazdasága a második negyedévben éves összevetésben még 4,6 százalékkal bővült.

Az 1,9, az 5,2 százalékkal emelkedett. A lakossági kiadások a szeptember végével zárult három hónapban 0,3, a tőkeberuházások 1,5 százalékkal bővültek, míg a kormányzati kiadások nem változtak. A munkavállalók reáljövedelme 1,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, itt már a második egymást követő negyedben jelentettek mérséklődést, de az előző negyedévben még csak 1,2-eset.

A visszaesés hátterében a gyenge jen és a magas árak miatti lakossági költekezés mérséklődése áll.

Japán az elmúlt hetekben feloldotta a járványvédelmi intézkedéseket és teljesen megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, ám mindezek ellenére is nehezen tud továbblépni. A világ harmadik legnagyobb gazdaságára egyre nagyobb nyomást gyakorol a globális lassulás és az orosz–ukrán háború.

A japán GDP alakulása
 

A japán gazdaságnak a dollárral szemben 32 éves mélypontra süllyedt jenárfolyam hatásaival is meg kell küzdenie, ami tovább növelte a megélhetési költségeket, mivel az üzemanyagtól kezdve az élelmiszerekig minden importterméket tovább drágított.

A zsugorodás meglepetés volt

 – mondta Takeshi Minami, a tokiói székhelyű elemzőcég, a Norinchukin Research Institute vezető közgazdásza. Szerinte a járványvédelmi korlátozások feloldása enyhülést hozott, de az újabb megbetegedések miatt a kilátásokat beárnyékolja a bizonytalanság, mivel az emberek tartanak egy újabb pandémiától, valamint az emelkedő árak is kockázatot jelentenek. 

Közel három évtizede nem látott béremelés jöhet Japánban

A Japán Üzleti Szövetség fizetésemelést és egyszeri bónuszok kifizetését javasolja a vállalatoknak, a szervezet szerint a megélhetési költségek emelkedése miatt van szükség a lépésre, bár a felkelő nap országában alacsony az mértéke.