A Facebook- és Instagram-tulajdonos Metát is elérte a technológiai szektor elbocsátási hulláma, a cég több ezer dolgozójától szabadulhat meg az elkövetkező napokban, miután az iparág pandémia alatti bővülése falakba ütközött.

Facebook campus in Meno Park
Fotó: Christoph Dernbach / DPA / Picture Alliance via Getty Images

A Meta a harmadik negyedév végén több mint 87 ezer embert alkalmazott, és a vállalatnál a héten a nem létfontosságú utazások lemondását kérték a dolgozóktól. 

A tervezett leépítés a cég 18 éves történetében az első hasonló lépés, és bár arányaiban kisebb lehet a Twitternél a múlt héten végrehajtott elbocsátásásoknál, abszolút értékben a legtöbb embert érintheti a szektorban.

A Meta szóvivője nem kívánta kommentálni a The Wall Street Journal értesülését, a céget vezető Mark Zuckerberg közelmúltbeli nyilatkozatára hivatkozott, amely szerint a cég a beruházásait kis számú, ám nagy fontosságú területre fókuszálja.

Zuckerberg a vállalat október 26-i negyedéves eredményeinek ismertetésekor elmondta, hogy bár lesznek olyan területek, ahol jelentősen nő a dolgozók száma, más területeken csökkenhet a részlegek száma. 

Ezért 2023 végére a dolgozói létszámot a jelenlegi vagy annál kisebb mértékűre becsülte a cégalapító. 

Szeptemberben arról érkeztek hírek, hogy a vállalat 10 százalékkal szeretné csökkenteni költségeit, részben a dolgozói létszám megvágásával.

A héten várható leépítések több hónapja tartó, célzottabb elbocsátások után következnek, miután Zuckerberg már júniusban arról beszélt, hogy valószínűleg túl sokan dolgoznak a cégnél.

A Meta, hasonlóan más technológiai óriásokhoz, a járvány alatt jelentősen növelte dolgozói számát, így 2020-21-ben több mint 27 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma, ezt az idei év első kilenc hónapjában további több mint 15 ezres létszámbővülés követte.

Mindeközben ráadásul a vállalat egyre nehezebb helyzetbe kerül, miután az Apple tavalyi döntése után jóval nehezebbé vált a hirdetések célzása a Meta számára. A TikTok megjelenése miatt a verseny is erősödik, amit a Facebook- és Instagram-felhasználók számának stagnálása is mutat. A cég vezetése által kitalált menekülőútvonal, a metaverzum nem nyerte el a befektetők bizalmát, s a Meta részvényei idén már 70 százalékot vesztettek értékükből.

A részvényesek elégedetlenségének a többi között az Altimeter Capital is hangot adott nyílt levelében, amelyben leépítéseket és a metaverzumos ambíciók visszafogását követelték a múlt hónapban. Ennek ellenére Zuckerberg továbbra is elkötelezett a virtuális valóságot fejlesztő részleg, a Reality Labs iránt, noha az általuk fejlesztett, VR-headsettel látogatható Horizon World felhasználói az erőteljes promóció ellenére egyre kevesebben vannak. Mára a platformot kevesebb mint 200 ezer ember használja.

Miután a legutóbbi negyedéves jelentésben Zuckerberg megerősítette a metaverzumos fejlesztések fontosságát, a Meta részvényeit több elemző is leértékelte.