Kisebb eufóriát váltott ki a kínai ingatlanfejlesztési szektorban az a megszellőztetett pekingi információ, hogy az állam a tulajdonában lévő nagybankok közvetítésével legkevesebb 38 milliárd dollárnyi jüan friss hitellel segíti a pénzhiány miatt leálló építkezések befejezését, ami hozzájárulhat a vészesen eladósodott szektor nagyágyúnak konszolidációjához. 

Greenland's 468-meter Chengdu Skyscraper Under Construction
Az építőipar teljesítményét is visszavetette az ingatlanfejlesztők likviditási válsága.
Fotó: Getty Images

Csütörtökön a hongkongi és a kínai tőzsdéken is fellelkesedtek a befektetők, az ingatlanos cégek papírjai ismét kelendők voltak, árfolyamuk higanyként kúszott felfelé. A Bloomberg Intelligence építési vállalkozásokat követő részvényindexe 7,25 százalékkal emelkedett, a hongkongi Hang Seng hasonló alindexe 6,8 százalékot szedett magára egyetlen kereskedési napon. 

A meghatározó indextagok közül a Country Garden 20,4 százalékot erősödött, a Longfor Group 12,2, a Greentown China 9,8 százalékkal került feljebb. Az ingatlanválság kirobbantója, a kötvénytartozásai fizetésével folytonos elmaradásban lévő, a fizetésképtelenség szélére sodródott Evergrande részvényeivel március 21. óta nem kereskednek. A raliból az ingatlanfejlesztők dollárban denominált kötvényei sem maradtak ki, de náluk a kibocsátó adósbesorolásának megfelelő elmozdulásokat mértek.

 

Az újabb segítség épp akkor érkezik, amikor az ingatlanfejlesztők maguk is visszamerészkednek a kötvénypiacra, ahol egy augusztusban meghirdetett program keretében nyújtott állami garanciavállalás mellett megpróbáljanak kedvezőbb feltételekkel forrásokat gyűjteni. 

A jó hangulatot az is fokozta, hogy a kínai központi bank, valamint a bank- és biztosítórendszert felügyelő központi hatóság egyaránt az ingatlanszektor támogatására szólította fel a pénzügyi intézményeket, és megismételte ígéretét, hogy igyekszik stabil finanszírozási alapokra helyezni a viharvert ágazatot. 

A kormány pedig utalást tett arra, hogy a hitelezés felpörgetése érdekében hamarosan tovább csökkenti a bankok kötelező tartalékolási rátáját, 

ennek az intézkedésnek a kidolgozása már folyamatban van. Azért Peking sem felelőtlenül és válogatás nélkül önti a pénzt a ingatlanszektorba, a hitelprogram első számú kedvezményezettjei ugyanis Shujin Chen, a Jefferies elemzője értesülései szerint az állami kézben lévő társaságok lesznek. Persze differenciáltan, de jut valamennyi forrás a magánszektor nagyvállalatainak is. A hitelakciót összehangoltan szervezi meg a négy legnagyobb kínai állami bank.

A kormány stratégiája egyértelmű, mielőbb és minél magasabb tűzfalat felhúzni a menthetetlennek ítélt, csődre megérett vállalkozások és a menthető, életképes piaci szereplők közé

– mondta a Bloombergnek Li Kai, a Beijing Shengao alapkezelő alapítója. Az ingatlanfejlesztő társaságok által kibocsátott és kifizetetlen dollárkötvények állomány az idén rekordnagyságúra nőtt, viszont a jüanban demonináltaknál a hitelezők – természetesen itt is pekingi unszolásra – önmérsékletet tanúsítottak, és követelésük átütemezésével vagy más technikák alkalmazásával levegőhöz juttatták adósaikat.

China Daily Life
Fotó: Getty Images

A dollárkötvényeiket nem fizető, a jüanadósságukat azonban rendesen törlesztő ingatlanfejlesztők akkor kerülhetik el a csődöt, ha készpénzforgalmukat megnövelik, meglehet, számukra a kormányzati intézkedések már nem elegendők a talpon maradáshoz – vélekedett Li Kai.