Az EastFruit című lap összegezte az ukrán városokban található bevásárlóközpontok gyümölcs- és zöldségárait. Az ezeknél a termékeknél meghaladta az az átlagos éves mutatót. 2022 októberében az ukrajnai infláció 26,6 százalékos volt – írta meg a KISZó.

Ukraine's Economy Exits Recession With Growth Slowed by Covid Vendors sell fruit and vegetables at a wholesale produce market in Troieshchyna, one of the poorest sections of the city in Kiev, Ukraine, on Saturday, Nov. 20, 2021. For Russia's President Vladimir Putin, Ukraine is unfinished business after his annexation of Crimea in 2014 and he sees Ukraine as part of Russia and bristles at its outreach with the west, especially its nascent military engagement with NATO. Photographer: Christopher Occhicone/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Elemzők szerint az ukrán árak ilyen nagy arányú növekedését a helyi fizetőeszköz, a hrivnya leértékelődése hajtja. 

A hrivnya idén átlagosan 35 százalékot vesztett az értékéből.

Semmi sincs, ami megállítaná az élelmiszerek drágulását, újabb ársokk jöhetett októberben

Hónapról hónapra dönti az újabbnál újabb csúcsokat a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon, ami vélhetően októberben sem volt másképp: a VG elemzői konszenzusa szerint a múlt hónapban a 21 százalékot is elérhette az éves drágulás.

Emellett az ukrán inflációt hajtja, hogy az ország tengeri kikötőinek a blokád alatt tartása gátolja az importáruk beérkezését. A termelőeszközök és az öntözési rendszerek megrongálódtak vagy meg is semmisültek az orosz támadások közepette. A legnagyobb mértékben a hagyma drágult az országban, egy év alatt 250 százalékkal nőtt az ára.

A KISZó arról is ír, hogy a folyamatos áramkimaradások sem kedveznek az élelmiszeriparnak Ukrajnában. Az energetikai infrastruktúra megsemmisítése miatt az üzemek nem tudnak elegendő élelmiszert előállítani. Az országos baromfiszövetség egyesületének vezetője, Szerhij Karpenko szerint az áramhiány miatt összeomlik az ország teljes baromfitartása. 

A keltetőgépek nem működnek, a tojások kárba vesznek, és elegendő takarmányt sem tudnak előállítani, így a csibék nem fejlődnek ki rendesen.

A sertéshús ezzel szemben a boltok nyakán ragad. A sertéstenyésztők arról számoltak be, hogy a boltok nem veszik át a megrendelt fagyasztott sertéshúst, mivel a kereskedők nem tudják eladni a terméket. Az üzletek 20-30 százalékkal csökkentették a sertéshús-megrendeléseiket.