Az tagállamainak energiaminiszterei megállapodtak a gázár felső határáról – közölte hétfőn a Twitteren Csehország szóvivője. A Cseh Köztársaság tölti be az EU soros elnöki tisztét és elnököl a tárgyalásokon. 

A megállapodás a sürgősségi intézkedésről szól.

Hetek óta folytak a tárgyalások, nem volt könnyű egyeztetni az eltérő véleményeket. 

EU Russian Oil Price Cap Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

A Reuters által megtekintett dokumentum szerint az Európai Unió országainak energiaminiszterei egyetértettek abban, hogy 

a gázárplafon akkor lép életbe, amikor a gáz irányadó ára 180 euróra emelkedik megawattóránként.

Pontosabban az EU gázárplafonja akkor lépne életbe, ha a holland TTF gázár három napon át meghaladná a megawattóránként 180 eurós értéket – derül ki az uniós miniszterek megállapodását részletező dokumentumból. A megállapodás február 15-től lesz hatályos, s kezdetben nem vonatkozik a tőzsdén kívüli kereskedésre.

A The Wall Street Journal a megállapodás kapcsán emlékeztet, hogy a múlt héten az Intercontinental Exchange, amely az amszterdami földgáztőzsdét (TTF) üzemelteti, közölte, hogy 

a gázpiacát az EU-n kívülre helyezheti,

ha nem kapnak elég időt az árplafon bevezetésére, anélkül, hogy a piac destabilizálódna.  

Három uniós tisztviselő elmondta, hogy Németország – amely eddig szkeptikusan állt az árplafonhoz – hétfőn megszavazta a gázárplafonról szóló európai uniós megállapodást. Korábban biztosítékot kért arra, hogy az árplafon esetleges negatív piaci következményei esetén fel lehessen függeszteni az intézkedést.

Kreml: ellentmond a piaci elveknek az európai gázárplafon-megállapodás

Ellentmond a piaci elveknek az EU gázárplafonról szóló megállapodása – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Minszkben újságíróknak.

Ez a piaci árképzési folyamat megsértése, a piaci folyamatokba való beavatkozás, bármilyen, a plafonra való hivatkozás elfogadhatatlan

 – mondta Peszkov az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva.

A szóvivő szerint az orosz válasz kidolgozásához időre van szükség, hogy gondosan mérlegelni lehessen az előnyöket és hátrányokat.