A Tiwi szigetén élő őslakosközösség egyik tagja, Dennis Tipakalippa kezdeményezte a Santos cégcsoporttal – az egyik legnagyobb ausztrál kőolaj- és földgáztermelő vállalattal – szembeni pert, amely a Timor-tengeren tervez elindítani egy mélyfúrásos projektet.

A munupi törzs tagjai attól tartanak, hogy a Santos-projekt tönkreteszi a tengeri táplálékot biztosító természeti erőforrásaikat és a területtel fenntartott spirituális kapcsolatukat.

Szeptemberben egy ausztrál bíróság visszavonta a gázkitermelő vállalat környezetvédelmi engedélyét, miután úgy ítélte meg, hogy a cég előzetesen nem egyeztetett megfelelően az őslakos közösség tagjaival. Pénteken pedig egy ausztrál szövetségi bíróság utasította el a Santos cégcsoport fellebbezését, és leszögezte, hogy a vállalatnak kötelessége egyeztetni a munupi törzzsel, mert a gázkitermelési terv a közösség alapvető érdekeit érinti. 

People Protest Against Barossa Gas Project
űMELBOURNE, AUSTRALIA - NOVEMBER 15: Members of the Munupi Clan from the Tiwi Islands address the media and crowd at the front of The Federal Court Of Australia on November 15, 2022 in Melbourne, Australia. The Federal Court is hearing an appeal by Santos Ltd., which seeks to restart drilling in the Barossa Gas project, located near the Tiwi Islands off the northern coast of Australia. Courts had earlier ruled the approval for drilling in the project as invalid. (Photo by Tamati Smith/Getty Images)
A munupi törzs tagjai tiltakoznak az ausztrál szövetségi bíróság előtt 2022. november 15-én Melbourne-ben.
Fotó: Tamati Smith / Getty Images

A kezdetektől azért küzdöttünk, hogy megvédjük Tengeri Országunkat

– mondta Tipakalippa, az ausztrál őslakosok hagyományos kifejezését használva a tengeri területükre, hozzátéve, hogy sohasem fogják feladni a harcukat. 

Bár a Santosnak most újabb engedélyekért kell folyamodnia, mielőtt megkezdhetnék a tengeri mélyfúrásokat, nem biztos, hogy a pénteki bírósági döntés elég lesz a 3,6 milliárd ausztrál dolláros (975 milliárd forintos) projekt végleges megakadályozására. A vállalat pénteken leszögezte, hogy továbbra is szeretnék 2025-ig befejezni a tengeri gázkitermelési projektet. 

A ritkán lakott Tiwi-szigetcsoport alig 80 kilométerre fekszik Darwin partjaitól, az Északi Terület (Northern Territory) ausztrál állam 147 ezres fővárosától. A szigetcsoport kétezer lakosának mintegy 90 százaléka ausztrál őslakos, akik különleges népművészetükről és az ausztrál futball iránti rajongásukról ismertek.