Közel 18 százalékkal nőtt éves szinten 2022 első három negyedévében Venezuela GDP-je – közölte a dél-amerikai ország központi bankja pénteken, miután nyolc évig totálisan a padlón volt az államilag irányított gazdaság.

Fotó: AFP

A rendkívül mély gazdasági válságba süllyedt országból, ahol a szocialista kísérlet, csakúgy mint bárhol a világon, komplett kudarcba fulladt, a nyolc sovány esztendő alatt több mint 7 millió venezuelai menekült el.

Nicolas Maduro elnök kormánya 2019-ben – az amerikai szankciók ellen védekezve – végre lazított a magánszektor szabályozásán, hogy bátorítsa a devizabeáramlást. Noha a lépés segített néhány iparágon, az továbbra is magas, idén októberben például elérte a 155 százalékot, és a venezuelaiak több mint fele szegénységben él.

A venezuelai központi bank idén kezdte el egyébként következetesebben közzétenni az ország gazdasági adatait, miután három évig teljes titokban tartották egyebek között a bruttó hazai termék alakulását is. Az ország adósságairól pedig máig nem készült beszámoló.

Az olajipari tevékenységek bevétele a központi bank szerint 27 százalékkal nőtt a januártól szeptemberig tartó időszakban, míg a gazdaság többi része 14,5 százalékkal állított elő nagyobb értéket, mint egy évvel korábban.

Az olajipari aktivitás fellendülését a nyersolajtermelési kapacitás helyreállásának tulajdonítják a beszámoló szerzői. A bank nem közölte az ország termelési volumenét, bár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének adatai szerint a kitermelés napi 600-700 ezer hordó lehet.

A feldolgozóipar szintén fellendült, közel 40 százalékos növekedést ért el az élelmiszeripar, a vegyipar, a gépipar és a műanyagipar vezetésével.

Az építőipar 34,5 százalékkal, a pedig 25,3 százalékkal bővült. Az 32,6 százalékkal ugrott meg, az pedig 11,4 százalékkal gyarapodott.