A venezuelai olajminiszterrel és az állami olajvállalat, a PDVSA felső vezetésével írt alá szerződést pénteken a Chevron, amelynek célja a dél-amerikai ország olajtermelésének felélesztése és a működés kiterjesztése.

Drivers Facing Record Gas Prices Say They'd Pay More To Stop War A truck at a Chevron station in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, March 9, 2022. Many U.S. drivers, stung by record gasoline prices, say theyd pay even more if it would end Russias war in Ukraine. That doesnt mean theyre happy about it. Photographer: Joe Buglewicz/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az Egyesült Államok a múlt héten adott fél évre szóló engedélyt a Chevronnak arra, hogy növelje szerepét a szankciók alatt álló országban meglévő projektjeiben, ettől azt remélik, közelebb hozza a Maduro-rezsim és a venezuelai ellenzék közötti tárgyalásokat, és akár új választáshoz is vezethet az országban.

A megállapodásnak részei a PDVSA és a Chevron vegyesvállalatai, a Petroboscan és a Petropiar is, és a tervek szerint sikerülhet helyreállítani az olajtermelést, valamint visszaszerezni az amerikai olajcégnél fennálló adósságot is. 

Jelenleg mintegy napi 100 ezer hordó olajat hoznak a felszínre, ami azt is jelenti, hogy a termelés gyors növelésére is van tér.

Tareck El Aissami venezuelai olajminiszter szerint ez fontos, ám nem elegendő lépés a jó irányba, de szükség lenne az iparágat gyötrő intézkedések teljes feloldására. Az aláírási ceremóniát a PDVSA caracasi központjában tartották, részt vett rajta El Aissami mellett a Chevron venezuelai elnöke, Javier La Rosa és a PDVSA elnöke, Asdrubal Chavez, ám több információt nem árultak el – írja a Reuters.

A Chevron sem hozta nyilvánosságra azt az előzetes megállapodást, amelynek birtokában az amerikai szankciókat felügyelő, a pénzügyminisztérium részeként működő OFAC engedélyét kérte. Ugyanakkor az OFAC az év korábbi szakaszában már engedélyezte az olajóriásnak, hogy tárgyalásokat folytasson a venezuelai vezetéssel, köztük olyan személyekkel is, mint El Aissami, aki személyesen is szankciók hatálya alá esik.

Az amerikai vállalat vezérigazgatója, Micheal Wirth csütörtökön arról beszélt, nem valószínű, hogy jelentős beruházásokba kezdene az országban a következő hat hónapban, mivel Washington további politikai fejleményekre vár, mielőtt rábólintana a kitermelés és a működés fokozását célzó lépésekre. A licenc ugyanakkor azt lehetővé teszi, hogy a Chevron venezuelai olajjal kereskedjen az Egyesült Államokban, ám adók fizetését nem engedélyezi a Maduro-rezsim számára.