Az több sikeres intézkedést tett azóta, hogy Oroszország mintegy 80 százalékkal csökkentette az unióba irányuló gázellátást, azonban ennek ára van, és az olcsó orosz gázon alapuló üzleti modell nem fog már visszatérni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Az elnök a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előkészítéséről szóló vitában elmondta: az EU-nak az orosz zsarolások ellenére sikerült kompenzálnia a gázellátás csökkentését.

Diverzifikáltuk energiaforrásainkat, energiát takarítottunk meg, erősítettük a megújuló energiaforrások szerepét, az energiatermelő cégek extra profitját a kiszolgáltatott helyzetben lévő vállalkozások és háztartások támogatására fordítjuk, biogázt vásárolunk, és piaci korrekciós mechanizmust indítottunk el

 –  jelentette ki.

Participation d'Ursula von der Leyen, présidente de la Commission européenne, à la session plénière du Parlement européen
Fotó: Dati Bendo / EC – Audiovisual Service

Európa magasabb fosszilisenergia-importárakkal néz szembe, erre az egyetlen fenntartható megoldás a megújuló energiaforrások használata, 

ami nemcsak megfizethető, de helyben is előállítható, továbbá munkahelyeket teremt, és erősíti Európát a globális versenyben – mondta.

Von der Leyen kitért arra, hogy az amerikai törvényhozás által elfogadott inflációcsökkentési törvény – egy több százmilliárd dolláros beruházási terv a környezetbarát technológiák bővítésére – azonban torzíthatja a versenyt. „Ez aggodalomra ad okot, mert a jogszabály által előírt adószabályozás és termelési támogatás előnytelen helyzetbe hozhatja az európai cégeket” – tette hozzá.

Az elnök bejelentette, hogy válaszul a törvényre az Európai Bizottság januárban új keretrendszert terjeszt elő a környezetbarát technológiák állami támogatására vonatkozóan. Kiemelte, a cél a vállalatokat arra ösztönözni, hogy az EU-ban maradjanak, és ne az Egyesült Államokban fektessenek be.

Arról is beszélt, hogy a bizottság októberben EU–amerikai munkacsoportot hozott létre, amelynek célja a többi között, hogy megoldásokat találjon a zöldátmenet szempontjából kritikus fontosságú, kínai nyersanyagoktól való túlzott függőségre. Mint mondta, az egyik lehetséges megoldás egy európai–amerikai nyersanyagklub létrehozása lenne, hogy áthidalják Kína monopóliumát ezen a területen.