John Allan, a BBC brit közszolgálati televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorában elmondta, hogy a Tesco nagyon keményen fellép az általa nem törvényszerűnek ítélt áremelésekkel szemben.

Sunday Morning Show
John Allan szerint azért magasak a kiskereskedelmi árak, mert a beszállítók is drágán adják át a termékeket.
Fotó: NurPhoto via AFP

A Tesco külön munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata az élelmiszer-összetevők és a nyersanyagköltségek figyelése, és ennek alapján kiszámítja, hogy a beszállítók által érvényesíteni kívánt költségemelkedések indokoltak-e.

– mondta Allan, aki hozzátette, hogy a Tesco már számos beszállítójánál kifogásolta az árakat.

A Tesco 28 százalékos részesedéssel az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi élelmiszerbolt-hálózata. A lánc nagy-britanniai üzleteiben tavaly egy ideig nem lehetett kapni a Kraft Heinz globális élelmiszer-konglomerátum egyes termékeit, köztük az ott alapvető élelmiszernek számító, rendkívül keresett paradicsomos konzervbabot, miután az áruházlánc és a szállítócég vitába keveredett az árazásról.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint decemberben 10,5 százalék vol t az éves brit de a teljes kosáron belül az élelmiszerek árai átlagosan 16,8 százalékkal emelkedtek – írja az MTI.

Allan szerint nagyon nehéz év vár a brit fogyasztókra.

A Tesco az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi üzletlánc is. A vállalat alig pár napja jelentette be, hogy hatékonyságnövelés miatt csoportos létszámleépítésbe kezd itthon.