Éves összevetésben negyedszázada nem tapasztalt mértékben csökkent a brit kiskereskedelmi forgalom 2022 decemberében – derül ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

A britek a karácsonyi szezonban is kevesebbet vásároltak. 
Fotó: Daniel Leal / AFP

Éves összevetésben 5,8, az előző havihoz mérten pedig 1,2 százalékkal csökkent decemberben a kiskereskedelmi eladások összértéke Nagy-Britanniában. A fogyasztói költések éves alapú csökkenése április óta tart.

A decemberi gyenge adat meglepte az elemzőket, akik az adventi időszakra 0,5 százalékos növekedést vártak. A háttérben a font gyengülése és a megélhetési költségek emelkedése állhat. A fogyasztói bizalom januárra 1974 óta nem látott szintre süllyedt egy felmérés szerint.

A kiskereskedelmi értékesítések volumene a tavaly éve egészében 3 százalékkal esett vissza, ami 25 év alatt a legrosszabb éves teljesítmény, Nagy-Britannia gazdasága már recesszióban van.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója csütörtökön arról írt, hogy az csökkenése gazdasági trendfordulót eredményezhet, míg Olivia Cross, a Capital Economics elemzője szerint a magas infláció és az emelkedő kamatlábak kedvezőtlen gazdasági hatásai még nem is érezhetők igazán. 

Szakértők mindenesetre a február elejei kamatdöntésnél újabb, sorozatban a tizedik emelésre számítanak – emlékeztetett a Reuters.

A legnagyobb kiskereskedelmi láncok a vártnál jobban teljesítettek, az online forgalom viszont visszaesett. Utóbbiban az év végi postássztrájkok is közrejátszottak.

Az élelmiszer-értékesítés novemberben 1 százalékkal nőtt, ami decemberre már nem tartott ki, akkor a boltoknak 0,3 százalékkal kevesebb bevétele keletkezett. 

A brit kiskereskedelmi forgalom
 

John Allan, a Tesco elnöke pénteken rávilágított, hogy 

hosszú távú, jól átgondolt kormányzati gazdaságnövekedési stratégiára van szükség. Szerinte a hiteles növekedési terv sokkal fontosabb bármilyen adócsökkentésnél.

Hosszú távon optimista vagyok, de a gazdaságnak most rövid távon vannak problémái, amelyek hatással vannak a befektetésekre – mondta Allan, aki korábban a Brit Iparszövetség elnöki posztját is betöltötte. 

A brit élelmiszer-infláció decemberben 16,8 százalékos volt. A Tesco az árnövekedés ütemének csökkenésére számít az év közepétől.

Ez korántsem jelenti azt, hogy az árak csökkenni fognak, csak azt, hogy az áremelkedés kevésbé lesz markáns az év második felében. Arra számítunk, hogy az infláció a normális szintjét 2024-ben vagy annál is később érheti el. A fogyasztók 2023-ban is nagyon nehéz év elé néznek

 – tolmácsolta a Reuters a Tesco-elnök BBC-nek mondott gondolatait.

A brit kiskereskedelmi szektorban tavaly 150 ezer álláshely szűnt meg.