Csoportos leépítésben vagyunk – erősítette meg a Világgazdaságnak a Tesco Magyarország. Lapunk piaci forrásokból értesült úgy, hogy az itthon harmadik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál az elmúlt hetekben több elbocsátást jelentettek be.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Ezt tehát most visszaigazolta a Tesco sajtóosztálya, arra ugyanakkor nem reagált, hogy hány dolgozóra vonatkozik a döntés. Mivel viszont hivatalosan is csoportos leépítésről van szó, nagyjából becsülhető az érintettek köre. 

Az előírások szerint a csoportos leépítésnél a megelőző fél évre számított átlagos statisztikai létszámot kell figyelembe venni. Vannak speciális kitételek, de ökölszabály szerint a háromszáz vagy annál több munkavállalót foglalkoztató esetén a legalább harminc főt érintő elbocsátás minősül csoportos leépítésnek. Vagyis egy ekkora dolgozói létszámtól valószínűsíthetően megválik a magyar Tesco, amely tízezer körüli alkalmazott létszámmal bír.

A cégnél lapunknak nyilatkozva felhívták a figyelmet, hogy a csoportos leépítés csak technikailag igaz. Mert bár az átalakításban érintettek létszáma eléri a meghatározott mértéket, ezért azt be kellett jelenteni a hatóságok felé, de 

a gyakorlatban minimális lesz azon munkatársak száma, akiknek nem tudnak új pozíciót felajánlani.

A Tescót megkérdeztük a döntés okairól is. Ennek kapcsán azt közölték, arra törekednek, hogy folyamatosan fejlesszék a kínálatukat és egyre jobb vásárlási élményt nyújtsanak. Ennek érdekében jelenleg egy hatékonyabb irányítási struktúra kialakítása zajlik a cégnél.

A Trade Magazin felmérése szerint a kilenc nagy, főként élelmiszer-kereskedelemből élő boltlánc majdnem 5400 milliárd forintos bruttó forgalmat hozott össze 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi 5076 milliárddal. Azaz együttesen 6 százalékos növekedést értek el. A toplista harmadik helyén a Lidl trónfosztása előtt piacvezető Tesco áll, amely 765 milliárd forintra növelte a bevételét, ami 4 százalékos növekedés. Igaz, a 2022-es év ennél borúsabb képet mutat.