Nemzetközi gazdaság

Mérséklődött a brit infláció, de kétszámjegyű maradt

Decemberben 10,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése az Egyesült Királyságban. A brit inflációs adat alacsonyabb, mint októberben és novemberben.

A lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – ismertette szerdán közzétett jelentésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

Stack of British pound coins falling on list of share prices, inflation
brit infláció
Mérséklődött a brit de két számjegyű maradt
Fotó: Adam Gault

Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció.

Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben.

Októberben 2, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

A kamatemelés folytatására késztetheti a brit jegybankot a fizetések növekedése

Az átlagbérek változatlanul lassabban nőnek a fogyasztói áraknál az Egyesült Királyságban, különösen a közszférában, ahol gyakorlatilag folyamatos a sztrájkhullám, ami miatt rengeteg munkanap esik ki.

 

infláció Nagy-Britannia Egyesült Királyság fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek