Januárban a vártnál is jobbnak bizonyult az előző havinál a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem havi rendszeres felmérésében.

Shoppers In Soho Ahead Of Personal Spending Figures A shopper carries a Bath & Body Works bag in the SoHo neighborhood of New York, US, on Saturday, Jan. 21, 2023. The Bureau of Economic Analysis is scheduled to release personal spending figures on January 27. Photographer: Jordana Bermudez/Bloomberg via Getty Images
fogyasztói hangulat, Amerikai Egyesült Államok
Derűsebb lett a fogyasztói hangulat Amerikában.
Fotó: Getty Images

A fogyasztói hangulatindex januárban 64,9 pontra emelkedett a decemberi 59,7 pontról a várt 64,6 pont helyett. Januárban már a második egymást követő hónapban javult a fogyasztói hangulatindex, de még 3,4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, és messze a hosszú távú átlag alatt van.

Az aktuális helyzetről alkotott véleményt számszerűsítő mutató értéke a várt 68,6 pont helyett kissé kevésbé, 68,4 pontra emelkedett januárban az előző havi 59,4 pontról.

A kilátások megítélése javult a fogyasztók körében, a vonatkozó mutatószám 62,7 pontra emelkedett januárban a decemberi 59,9 pontról a várt 62,0 pont helyett.

Nemet mondtak az ezermilliárd dolláros platinaérmére

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen egyszerű trükközésnek nevezte az ezermilliárd dollár értékű érme kibocsátását, és elutasította, hogy a Fed ehhez az eszközhöz nyúlna. Az USA kongresszusa a tavalyi félidős választások előtt nem emelte meg az ország adósságplafonját, így ismét az államcsőd réme fenyegeti az országot. A platinaérmét mint jogi kiskaput használhatták volna ki ennek elkerülésére.