Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere egyszerű trükközésként jellemezte az 1000 milliárd dolláros platinaérme verését, és elutasította ennek a lehetőségét. Miközben az USA egyre közelebb sodródik az államcsődhöz, egyre érdekesebb lehetőségek merültek fel a bedőlés elkerülésére. Ezek egyike volt, hogy a Fed úgy segíthetné ki pénzzel a kormányzatot, ha vernének egy 1000 milliárd dollár értékű érmét platinából, amelyet aztán a Fed megvásárolhatna. Ez a megoldás azt a jogi kiskaput használná ki, amely lehetővé teszi, hogy platinából bármekkora értékű pénzt ki lehessen bocsátani az országban – írta meg a Fox Business.

US Treasury Secretary Janet Yellen meets with President of Senegal Macky Sall during the US - Africa Leaders Summit at the Walter E. Washington Convention Center in Washington, DC, December 15, 2022.
Fotó: Saul Loeb / AFP

Nem vehető készpénznek, hogy a Fed valóban megvásárolna egy ilyen eszközt, pláne, hogy ez az egész csak egy trükk

– mondta a pénzügyminiszter a The Wall Street Journalnek adott interjújában.

A Fed nem köteles belemenni egy ilyen üzletbe, egyszerűen mondhat nemet is

– folytatta Yellen.

A pénzügyminiszter korábban, 2014 és 2018 között a Federal Reserve elnöke volt. A platinaérme kérdése azután lett ismét forró téma az USA-ban, hogy az ország múlt csütörtökön elérte az adósságplafon tetejét. Most mindenki azt várja a pénzügyminisztériumtól, hogy rendkívüli intézkedésekkel legalább június elejéig szerezzen időt a kongresszusnak az adósságlimit megemelésére.

A Fehér Ház Yellennel ért egyet a platinaérme kérdésében. Karine Jean-Pierre sajtószóvivő a hónap elején azt mondta, hogy a Biden-adminisztráció meg se fontol olyan intézkedéseket, amelyek megkerülnék a kongresszust.

Az 1000 milliárd dolláros platinaérme ötlete nem először merül fel az USA-ban. A koronavírus-járvány legnehezebb időszakában olyan vélemények is voltak, amelyek rögtön 2 ezermilliárd dolláros érme bevetéséről szóltak.