Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedés a 2021-es évhez képest – ismertette az adatokat pénteken a romániai repülőterek egyesülete.

Turkey evacuates its citizens from Romania amid pandemic BUCHAREST, ROMANIA - APRIL 21: Turkish citizens are seen waiting their flight to Turkich capital Ankara from the Otopeni International Airport, in Bucharest, Romania, on April 21, 2020. A plane  from the national carrier Turkish Airlines, evacuated 74 Turkish Nationals stranded in Romania due to the measures taken to curb the spread of the novel coronavirus known as COVID-19. Alex Nicodim / Anadolu Agency (Photo by Alex Nicodim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Románia repülőtér utasforgalom
Hatalmasat ugrott tavaly a romániai repülőterek forgalma.
Fotó: Alex Nicodim / AFP

Az elmúlt évekre vonatkozó statisztikai adatok szerint 2020-hoz mérten a romániai légi kikötők utasforgalma csaknem megháromszorozódott, hiszen 2020-ban – amikor érvényben voltak a legszigorúbb korlátozási szabályok a koronavírus-járvány miatt – a romániai repülőtereket 7 200 750 utas használta.

Tavaly a számuk elérte a 21 015 948-at.

Ugyanakkor a tavalyi utasszám 9,5 százalékkal maradt el a koronavírus-járvány előtti, 2019-es adatoktól. Ennek ellenére a szakmai egyesület vezetői úgy vélik, hogy a tavalyi utasszám-növekedés a legderűlátóbb forgatókönyveket is meghaladta, hiszen nem számítottak ilyen gyors ütemű helyreállással.

David Ciceo, az egyesület elnöke, aki egyben a kolozsvári repülőtér igazgatója is, elmondta, hogy a polgári légi közlekedés számára az elmúlt évek rendkívül nehezek voltak, de a tavalyi eredmények azt mutatják, hogy várakozáson felül sikerült növekedni, az utasok visszatértek a légi közlekedéshez. Ciceo szerint a jelentős növekedés nyáron volt érzékelhető, amikor egyes romániai repülőtereken az utaslétszám meghaladta a 2019-ben jegyzett csúcsot is.

A szakértő rámutatott, hogy a romániai légi közlekedésnek nagyon jók a növekedési kilátásai,

jövő évben 24 millió utasra számítanak, 2040-re pedig számuk elérheti az 50 milliót.

Kiemelte azt is, hogy a légi áruszállítás tavaly meghaladta a járvány előtti adatot, hiszen 53 877 tonna árut szállítottak a romániai repülőtereken keresztül, ami 5,8 százalékkal haladja meg a 2019-es eredményt – mondta Ciceo.

A bukaresti repülőtereket működtető állami vállalat a múlt héten közölte, hogy tavaly a 2021-es évhez képest 82 százalékkal, 12 millió 610 ezerre nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér, illetve a charterjáratok fogadására hivatott Aurel Vlaicu (Baneasa) légi kikötő utasforgalma.

Blöffölhetett Pestszentlőrinc, a Kúria dönt arról, drágább lesz-e Ferihegyről repülni

A Világgazdaság megkeresésére a Kúria megerősítette, hogy lajstromozásra került a légiutas-adó ügye, miután a XVIII. kerületi önkormányzat Budapest Főváros Kormányhivatalának törvényességi felhívása ellenére sem szüntette meg a feltárt jogsértéseket.