A XVIII. kerületi önkormányzat által bevezetett, több jogszabályt sértő légiutas-adó miatt a kormányhivatal december 12-én törvényességi felhívással élt, a képviselő-testületnek 30 nap állt a rendelkezésére, hogy megszüntesse a kialakult jogellenes helyzetet. A határidő azonban eredménytelenül telt el, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata nem szüntette meg a feltárt jogsértéseket, ezért a kormányhivatal a légiutas-adó magasabb szintű jogszabályok előírásaiba ütköző rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében a Kúriához fordult, valamint indítványában kérte az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelését is – közölte a Világgazdaság megkeresésére Budapest Főváros Kormányhivatala.

20220818 BudapestLiszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Érdeklődésünkre a Kúria kommunikációs osztálya is megerősítette, hogy lajstromozásra került az ügy, amelyben a felek a kormányhivatal és az ellenzéki vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat,

utóbbi továbbra is állítja, jogszerű a légiutas-adó. Pedig többek között a kettős adóztatásra és az adatvédelmi aggályokra hivatkozva egy emberként tiltakoznak a légitársaságok, a földi kiszolgálók és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tulajdonosa is, a független szakértők pedig hosszan sorolják az érveket, miért vérzik ezer sebből a rendelet.

Az ellenzéki politikusok továbbra sem hajlandók válaszolni a Világgazdaság kérdéseire, ám korábban elértük Lévai István Zoltánt, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnökét, aki megerősítette, a kerület fideszes képviselői nem szavazták meg a légiutas-adót, mert az önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.

Ez egy blöff

– mondta a HírTV-nek Lévai István Zoltán, utalva arra, hogy a 2023-as költségvetési rendelet a légiutas-adó tekintetében még bevételi előirányzatot sem tartalmaz, a jegyzőkönyv szerint a „felelős tervezés elvét” figyelembe véve. A fideszes politikus hozzátette, nem érti, mi szükség volt erre a szakmaiatlan, előkészítetlen rendeletre, és úgy véli, a lakosság joggal érezheti magát becsapva, hogy milliárdos bevételt ígérő adóról beszéltek a kerület vezetői hónapokon keresztül.

Minden, amit a légiutas-adóról tudni érdemes