A világgazdaság súlyos széttöredezettsége a gazdasági integráció évtizedek óta tartó fokozódása után akár 7 százalékkal is visszavetheti a globális gazdasági teljesítményt, de a veszteségek egyes országok esetén elérhetik a 8–12 százalékot is – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új jelentésében. 

Az IMF szerint még a korlátozott gazdasági széttöredezettség is 0,2 százalékkal csökkentheti a globális GDP-t, de további munkára van szükség a nemzetközi monetáris rendszer és a globális pénzügyi védőháló becsült költségeinek felméréséhez – írja a Reuters. 

A kereskedelmi korlátozásoknak a 2008–2009-es globális pénzügyi válságot követő években tapasztalt megugrását követően a globális áru- és tőkeáramlás kiegyenlítődött – jegyezték meg a vasárnap késő este közzétett jegyzetben.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is próbára tette a nemzetközi kapcsolatokat, és növelte a globalizáció előnyeivel kapcsolatos szkepticizmust 

– írták.

A kereskedelmi kapcsolatok felbomlása leginkább az alacsony jövedelmű országokat és a fejlett gazdaságok kevésbé tehetős fogyasztóit érintené hátrányosan – áll a jelentésben.

A bevándorlás korlátozása értékes szakképzettségtől fosztaná meg a befogadó gazdaságokat. A tőkeáramlás csökkenése visszavetné a közvetlen külföldi befektetéseket, míg a nemzetközi együttműködés visszaesése veszélyeztetné a létfontosságú globális közjavak biztosítását.

Econimical,Crisis,Concept.,Spread,In,The,World,,Economy,Is,Down.
Fotó: Panorama Images

Az IMF szerint a meglévő tanulmányok azt sugallják, hogy minél mélyebb a széttöredezettség, annál nagyobbak a költségek, és a technológiai szétválás jelentősen felerősíti a kereskedelmi korlátozásokból eredő veszteségeket. A jelentés megjegyezte, hogy a feltörekvő piacgazdaságok és az alacsony jövedelmű országok vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, mivel a világgazdaság a pénzügyi regionalizáció és a globális fizetési rendszer széttöredezettsége felé mozdul el.

Kevesebb nemzetközi kockázatmegosztás mellett a globális gazdasági széttagoltság nagyobb makrogazdasági volatilitáshoz, súlyosabb válságokhoz és a nemzeti tartalékokra nehezedő nagyobb nyomáshoz vezethet.

Emellett gyengítheti a globális közösség képességét a válságba került országok támogatására, és megnehezítheti a jövőbeli államadóssági válságok megoldását – áll a jelentésben.

Óv az IMF is: 2023 nehéz év lesz, 2022-nél is keményebb

Egyszerre lassulnak le a világ legnagyobb gazdaságai.