A világgazdaság jó részének 2023 nehéz év lesz, mert a fő növekedési motorok – az Egyesült Államok, Európa és Kína - mind gyengülő aktivitással szembesülnek – jósolta a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Krisztalina Georgieva.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Az IMF vezetője a CBS vasárnap reggeli Face the Nation című műsorának nyilatkozva azt mondta, az új év „keményebb lesz, mint a magunk mögött hagyott év” – írta a Reuters. Az ok: az USA, az és Kína gazdasága egyszerre lassul le.

Már az IMF októberi világgazdasági előrejelzése sem tűnt túl optimistának: csökkentették növekedési előrejelzésüket az elhúzódó ukrajnai háború hatásai, a magas és a nagy jegybankok, mint a Federal Reserve kamatemelései miatt.

Azóta Kína felhagyott a gazdaságot visszafogó zéró-Covid-politikával, de a gazdasága újranyitása kaotikus, és a fogyasztók most a járvány gyors terjedése miatt váltak óvatossá. Újévi köszöntőjében Hszi Csin-ping elnök egységre és új erőfeszítésekre kérte a kínaiakat.

Negyven év után először, Kína növekedése 2022-ben valószínűleg megegyezett a globális növekedéssel, vagy alatta volt

– mondta Georgieva, aki nemrégiben maga is Kínában járt. Ráadásul a járvány futótűzszerű terjedése a következő hónapokban is visszafoghatja a kínai gazdaságot – tette hozzá.

 

Kínában voltam a múlt héten, egy buborékban, egy városban, ahol nincs Covid. De ez nem marad így, miután az emberek elkezdenek utazni

– mondta. A következő hónapok kemények lesznek Kína számára, a hatás a növekedésre negatív lesz, a régióra is és a globális gazdaságra is – jósolta az IMF-vezér.

Eleinte nehéz lesz, de hosszú távon rózsásak a kínai gazdaság kilátásai

A kínai nyitás korábban jött, mint ahogy azt a befektetők várták, ami rövid távon munkaerőhiányhoz és zavarokhoz vezet az ellátási láncban, de 2023-ban felpörgeti a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.