Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat föld körüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt sikertelen volt.

Virgin Cosmic Girl űrverseny
A Virgin Orbit erős szereplője az űrversenynek, de brit földön egyelőre nem sikerült az áttörést.
Fotó: AFP (archív)

A kilenc műholdat Sir Richard Branson milliárdos brit nagyvállalkozó Virgin Group nevű cégbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította a világűr felé kedd hajnalban.

Branson vállalata nem a megszokott módszerrel, azaz a szárazföldi űrközpontokból, hanem egy erre a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indította a műholdakat szállító rakétáit.

Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747–400-as repülőgép – amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt – keddre virradó éjjel a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel a bal szárnyának tövében elhelyezett 25 tonnás rakétával.

A felszállásra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, és a Boeing útját rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Flightradar24 online járatkövető alkalmazáson.

A gép nyugati irányban repült, amíg 35 ezer láb – 10 900 méter – magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát.

Rakétakilövés egy utasszállító repülőről, a brit milliárdos új technológiát visz hazájába

Sir Richard Branson, a brit Virgin cégcsoport alapító tulajdonosa már megint meglepőt húzott. Virgin Orbit nevű vállalata egy átalakított Boeing 747-es utasszállítóról, 11 kilométeres magasságból juttatja a világűrbe a műholdakat, ráadásul hetesével. Most első ízben Európából, azon belül pedig Angliából indítják el a hordozórakétát.

Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légiforgalom elől.

A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította a világűr felé.

A kidolgozott pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat.

A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett – érdemi részleteket nem tartalmazó – tájékoztatásában közölte: valamilyen anomália megakadályozta a föld körüli pálya elérését.

A cég hozzátette, hogy tanulmányozza a beérkező információkat.

A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban leszállt azon a délnyugat-angliai repülőtéren, ahonnan indult.

A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

Az űrhajós edzés mentheti meg az ülőmunkát végzők életét

A súlytalanság állapotában az emberi testet kevés inger éri, így tenni kell az egészség megőrzéséért. Az űrhajósok edzésprogramja sok ember számára hasznos lehet.