Az Anglia délnyugati csücskében, némileg az Atlanti-óceánba is belenyúlva elterülő Cornwall ritkán kerül reflektorfénybe. A közelmúltban azonban a helyiek hirtelen a modern világ kellős közepébe csöppentek, amikor az égbolton egy különleges repülőgép jelent meg.

virgin orbit
Fotó: Virgin Orbit press

A gép a helyi Newquay repülőtérről, az Egyesült Királyság 29. legnagyobb, vagyis az egyik legkisebb légikikötőjéből, egy 1,7 mérföld hosszú, normál kifutópályáról szállt fel, majd a partok felett körözött egyet viszonylag alacsonyan, mielőtt ismét földet ért volna.

Bár a repülő látszólag egy átlagos Boeing 747-es, valójában a „Cosmic Girl”, azaz a Kozmikus vagy Égi Lány jelent meg a cornwalli légtérben, hogy próbarepüléseket végezzen, mielőtt novemberben űrpályára állítaná az amerikai LauncherOne rakétát.

A tervek szerint a LauncherOne egyetlen kilövéssel nem kevesebb mint hét műholdat juttat a világűrbe.

A Cosmic Girl egyébként 2015-ig Sir Richard Branson légitársaságánál, a Virgin Atlanticnál volt szolgálatban, mielőtt az egykori utasszállító jumbogépet átalakították, hogy alkalmassá váljon a LauncherOne szállítására, és átadták az azonos cégcsoporthoz tartozó Virgin Orbitnak, amely a műholdak kilövésére specializálódott.

A rakétát a Cosmic Girl 34 ezer láb, azaz közel 11 kilométeres magasságból engedi el, akárcsak a tavalyi kísérlet során, amikor a rakéta – amelyet a 747-es bal szárnya alól engedtek ki – több mint 27 ezer kilométeres óránkénti  sebességgel száguldott ki az űrbe.

A nagy magasságban szálló Boeing 747-esről elengedett, vízszintesen indított rakéta sokkal kedvezőbb pályára állhat, mint ami egy hagyományos, földi indítású rendszerrel lehetséges lenne

– írta közleményében a Virgin Orbit.

Ez lesz amúgy az első alkalom, amikor űrpályára indítanak egy rakétát az Egyesült Királyságban, és ez lesz az első nemzetközi indítás a Virgin Orbit számára is a vállalat szerint. Sőt, Ian Annett, a brit űrvállalat vezérigazgató-helyettese szerint ez lehet a legelső európai műholdindítás is.

Az Égi Lány korábbi küldetései kivétel nélkül a kaliforniai Mojave légi- és űrkikötőből indultak. A legutóbbi, sorrendben a negyedik feladatot júliusban hajtotta végre, amikor szintén hét kis műholdat állított pályára. 

virgin orbit
Fotó: Virgin Orbit press

A Virgin Orbit minden eddigi misszióját sikeresen teljesítette.

A LauncherOne október 2-án teljesítette első teljes indítási próbáját a kaliforniai Long Beachben, majd múlt pénteken az Egyesült Királyságba szállították, hogy randevúzzhasson a Cosmic Girllel, amely október 11-én érkezett Cornwallba. A Cosmic Girl néhány nap múlva közel háromórás próbarepülést hajtott végre Cornwall és Délnyugat-Anglia körül.

A Virgin Orbit vezető pilótája, Matthew Stannard, aki a 747-est fogja irányítani a kilövés során, elmondta: 

Csodálatos érzés, hogy a Cosmic Girlt hazahoztuk a jó öreg Angliába, már csupán hetek választanak el minket az első brit műholdkilövéstől a cornwalli űrrepülőtéren.

A Virgin Orbit egyébként további horizontális indításokat tervez Ausztráliából, Brazíliából, Japánból, Lengyelországból és a Koreai Köztársaságból is.