Lemond a Toyota vezérigazgatói és elnöki posztjáról a cég alapítójának unokája, Tojoda Akio, aki április 1-jétől a társaság igazgatótanácsának elnökeként folytatja pályafutását. Helyét a Lexus élén álló Szato Kodzsi veszi át.

50th anniversary ceremony of JAW in Japan 50th anniversary ceremony of Confederation of Japan Automobile Workers' Unions (JAW) is held in Minato Ward, Tokyo on November 4, 2022. JWA is a trade union representing workers in the car manufacturing industry in Japan. President of Toyota Motor Corporation Akio Toyoda attends the event.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ryo Aoki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Tojoda Akio távozó vezérigazgató
Fotó: Ryo Aoki

Az igazgatótanács eddigi elnöke, a Prius atyjának is nevezett Ucsijamada Takesi továbbra is tagja marad a testületnek. A csütörtöki bejelentés 

meglepetésként érte a befektetőket, akik arra számítottak, hogy egy darabig még a 66 éves Tojoda vezeti a vállalkozást. 

Az 53 éves új vezető ugyanakkor relatíve fiatal kora miatt várhatóan nem lesz képes nagy változások bevezetésére, így az első éveit jó eséllyel azzal tölti, hogy beletanuljon az új pozícióba a világ legnagyobb autógyártójánál – írja a Reuters.

Ezzel több mint egy évtized után ismét az alapító családon kívüli vezetője lesz a japán autógyártónak, hasonlóan az 1992 és 2009 közötti időszakhoz. Tojoda szerint azért esett Szatóra a választás, mert szereti az autókat.

Tojoda vezetését sok kritika érte az elektromos járművek irányába tett lassú haladás miatt, miután a távozó vezérigazgató inkább a hibridekre koncentrált, amelynek a Prius modellel a Toyota volt az úttörője, emellett több irányult a hidrogénhajtású autók fejlesztésébe is.

Szato elmondása szerint az ajánlat, hogy vegye át Tojoda pozícióját év végén érkezett, amikor Thaiföldön jártak, hogy megünnepeljék a cég ottani működésének 60. évfordulóját. 

A leendő vezér elmondása szerint először azt gondolta, hogy főnöke csak viccel. 

Az új vezérigazgató 1992 óta van a vállalatnál, 2020 óta a Lexus elnöke, 2021-ben a Toyota első számú márkaügyi vezetője is lett.