Paraguayban áprilisban választások lesznek, aminek geopolitikai vetülete is van: az ellenzéki elnökjelölt programjában szerepel, hogy győzelme esetén megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és Kína felé nyitna.

Diplomatic,Relations,Between,Paraguay,And,Taiwan.,Flags,Of,The,Two Diplomatic relations between Paraguay and Taiwan. Flags of the two countries, 3d illustration
Több mint 60 év után véget érhet a barátság? Fotó: Shutterstock

Efrain Alegre, a többpárti ellenzéki koalíció elnökjelöltje úgy véli, hogy a dél-amerikai országnak kapcsolatokat kell létesítenie Kínával, hogy hozzáférést nyerjen a távol-keleti óriás piacához. Paraguay elsősorban szóját és marhahúst exportálna. Alegre szerint az ország nem kap eleget vissza a tajvani kapcsolatból, miközben az állattenyésztési és gabonaágazatban lévő érdekeltségeik nagy veszteséget szenvednek el azzal, hogy alig férnek hozzá a kínai piachoz – írja a Reuters.

Vele szemben Santiago Pena, a konzervatív kormánypárt jelöltje leszögezte: Paraguay több mint 60 éve tartó külpolitikai kapcsolatai Tajvannal érintetlenül maradnak, ha megnyeri az áprilisi voksolást. Tajpej az amerikai hírügynökség kérdésére közölte: figyelemmel követik a választásokat, és igyekeznek minden párttal jó kapcsolatokat ápolni, hogy fennmaradjon a tajvani–paraguayi barátság.

A dél-amerikai ország marhahústermelői és szójabab-gazdálkodói üdvözölték az ellenzék programját, mivel Paraguay a világ egyik legnagyobb szója- és marhahúsexportőre.

A világon mindössze 14 állam ismeri el függetlennek Tajvant, ám Peking szorogosan dolgozik azon, hogy ez a szám tovább csökkenjen. Ezt elsősorban gazdasági ösztönzőkkel éri el, így Tajpej az elmúlt években egyre több szövetségest vesztett. Paraguay az utolsó dél-amerikai ország, amely eddig a szigetet választotta a távol-keleti óriás helyett, ám az ellenzék győzelmével Tajvan kénytelen lenne lemondani a régióban lévő utolsó barátjáról.

Meglepő fordulat: Kínában javították a tajvani hadsereg csodafegyverét

Tajvan vezető katonai kutatóintézete szerint nem történt adatszivárgás, miután az ország legfejlettebb hajóellenes rakétájának egy alkatrészét Kínában javították. A helyi média korábban jelentette, hogy a Hsziung Feng III. (Bátor Szél III.) rakéta egyik kulcsfontosságú alkatrészét a kínai Santung tartományba küldték javításra.