Tajvan vezető katonai kutatóintézete szerint nem történt adatszivárgás, miután az ország legfejlettebb hajóellenes rakétájának egy alkatrészét Kínában javították. A helyi média korábban jelentette, hogy a Hsziung Feng III. (Bátor Szél III.) rakéta egyik kulcsfontosságú alkatrészét a kínai Santung tartományba küldték javításra.

77241914
Fotó: Sam Yeh / AFP

A Nemzeti Csung-San Tudományos és Technológiai Kutatóintézet (NCSTTK) közlése szerint a kérdéses alkatrészt – két megirányzott pont közti szögtávolságot mérő úgynevezett teodolitot – 2021-ben vásárolták a svájci Leicától, és mielőtt a gyártónak javításra visszaküldték volna, eltávolították belőle a memóriakártyákat, és azt is kérték, hogy a javítást Svájcban végezzék.

Amikor azonban az alkatrész visszatért a szigetre, kiderült, hogy azt egy sangtungi repülőtérről küldték Tajvanba. A Leica közölte, hogy ázsiai karbantartó központja a kínai Csingtao városában található. A történtek felismerését követően Tajvan azonnal információbiztonsági ellenőrzésnek vetette alá, ám 

nem találtak a rakétán rosszindulatú programokat.

Miután a helyi média felvetette, hogy az alkatrész akár szenzitív információkat is tartalmazhat, például a különböző rakéták pozícióiról, az NCSTTK hangsúlyozta, hogy a teodolitot rakéták indításához és nem repülésirányításhoz használják – írja a South China Morning Post.

Az incidens ugyanakkor rávilágít a globalizáció kapcsán létrejött kölcsönös függőségi viszonyokra, amit aláhúz a tajvani Mirror Media Weekly írása is, mely szerint számos NCSTTK-fejlesztésnél használnak kínai félvezetőket és más alkatrészeket, ám 

az intézet szerint Kínából semmilyen létfontosságú alkatrészt nem szereznek be más termékekhez.

A Hsziung Feng III. egy olyan szuperszonikus hajó elleni rakéta, amely a leginkább elrettentő erővel bírhat a kínai flottával és a sziget esetleges inváziójával szemben. Hatótávolsága 400 kilométer, amely azonban segédhajtóművekkel akár az 1500 kilométert is elérheti. Tekintve azonban, hogy a sziget és Kína között a távolság mindössze 161 kilométer, a kiterjesztett hatótávra aligha van szükség. A rakétát először 1997-ben tesztelték, és 2007 óta képezi a tajvani haditengerészet felszerelését.