Ismét alkoholtilalmat vezetnek be több, az ausztráliai Északi Területeken élő őslakos közösségben, válaszul a növekvő bűnözési rátára – derült ki az ország miniszterelnökének hétfői bejelentéséből.

Cherbourg,,Australia,,March,30,,2016:,A,Road,Sign,Warns,Visitors
Ausztrália ausztrál alkoholtilalom
Alkoholtilalmat vezet be Ausztrália.
Fotó: Lakeview Images

Anthony Albanese elmondta, a tilalom Alice Springs városának közösségeit és a környék őslakosok lakta kisebb településeit érinti.

A rendelkezés alól az őslakos közösségek akkor kérhetnek felmentést, ha tagjaik legalább 60 százaléka egyetért a kérelemmel, és emellett be tudnak mutatni olyan tervet, amely az alkoholfogyasztás megfékezésére irányul.

A tilalom tavaly júliusi lejártával egyes területeken tizenöt év óta először vált legálissá az alkoholfogyasztás, ezt követően jelentősen emelkedett az erőszakcselekmények száma.

Albanese már a térségben tett januári látogatásán említette, hogy esetleg újra bevezetik a tilalmat.

A parlamentben elmondott beszédében az ausztrál kormányfő elismerte, hogy sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem készült fel elég alaposan a tilalom lejárta utáni időszakra. Leszögezte azt is, hogy Alice Springsben korántsem csupán az alkohol okoz problémát. A miniszterelnök elmondása szerint többgenerációs problémáról, foglalkoztatási és tanulási lehetőségek, valamint a közösségi szolgáltatások hiányáról van szó. Albanese bejelentette azt is, hogy a kormány 250 millió ausztrál dollárt (62,7 milliárd forint) adományoz a térség jobb, biztonságosabb jövőjének megteremtésére.

Még nem iszunk annyi sört, mint a járvány előtt

Ízesített, prémium- és szuperprémium-sörökből egyre több fogyott az 2022-es esztendőben Magyarországon, azonban a csökkentett alkoholtartalmú italokat nemigen veszik.