Legkevesebb 195 halálos áldozata és 440 sérültje van a hétfő hajnali földrengésnek Törökországban és Szíriában a helyi hatóságok jelentései szerint.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
földrengés Törökország
Több száz halálos áldozatot követelt a földrengés Törökországban és Szíriában.
Fotó: Muzaffer Cagliyaner / Anadolu Agency

Törökországban 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 99 ember vesztette életét, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek.

A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségű földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson, valamint Libanonban is érezhető volt.

Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót

– mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. „Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

Szíriában Aleppóból és Hamából érkeztek hírek összedőlt épületekről.

Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk

– mondta egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy a házaik összedőlnek.

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg hajnalban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat.

Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral

– írta a közösségi oldalon.

„Elsődleges feladatunk a mentés, ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van” – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Fotó: MTI

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk

– tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

FRISSÍTÉS: Jelentős pusztítást okozott a törökországi földrengés – videó

Hatalmas földrengés rázta meg Törökország középső és Szíria észak-nyugati részét. Több száz épület dőlt össze, sok száz halott és sebesült van. A mentőcsapatok túlélők után kutatnak a romok között.