Pakisztánban egy helyi bíróság letartóztatási parancsot adott ki kedden Imran Hán korábbi kormányfő ellen, miután a krikettsztárból lett politikus további tüntetésekre szólította fel híveit az újabb hullámokat verő belpolitikai válság közepette. Az illetékes iszlámábádi büntető törvényszék azzal indokolta az intézkedést, hogy a volt miniszterelnök nem jelent meg egy bírósági meghallgatáson.

Pakistan's Prime Minister Imran Khan Speaks At Asia Society
Imran Khan, Pakistan's prime minister, pauses while speaking during an event at the Asia Society in New York, U.S., on Thursday, Sept. 26, 2019. Khan discussed peace and stability in South Asia, and the implications of the current situation in Jammu and Kashmir. Photographer: Cate Dingley/Bloomberg via Getty Images
Imran Hán, Pakisztán
Letartóztatási parancsot adtak ki Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök ellen.
Fotó: Getty Images

Ez az ügy azzal áll kapcsolatban, hogy Hán állítólag megtévesztette a hatóságokat a külföldi államoktól kapott ajándékai ügyében. Főként gyémánt ékszerekről, ritka órákról és egy arannyal bevont AK-47-es rohamkarabélyról van szó, amelyeket az Arab-öböl menti államoktól kapott. A vádhatóság állítása szerint ezeket a vagyontárgyait eladta Dubajban, a befolyt összeget pedig nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Mindazonáltal a nap folyamán három további bíróság elutasította, hogy elfogatóparancsot adjon ki a 70 éves politikus ellen három másik eljárásban, amelyek terrorizmus, egy rivális politikus elleni gyilkosság kísérlete és sikkasztás címén indultak.

Favád Csaudri, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrik-i-Inszaf) vezető tisztségviselője szerint a pártelnök Hán és emberek ezreinek biztonsága forog veszélybe, ahogy egyik bíróságról a másikra kell parádéznia a fővárosban ezekben a koholt perekben.

A 70 éves politikust tavaly áprilisban buktatta meg az ellenzéke egy bizalmatlansági indítvánnyal.

Azóta rendszeresen tüntetésekre buzdítja híveit. Az egyik megmozdulás alkalmával novemberben merényletet kíséreltek meg ellene, és Hán könnyebben megsebesült. Megfigyelők politikai indítékot sejtenek a Hán elleni intézkedések mögött. Imrán Hán szerint a pakisztáni kormány áll az ellene elkövetett merénylet mögött.

Hán hónapok óta előrehozott választásokat szorgalmaz a hivatalban lévő Sebhaz Sarif kormányának leváltására, aki azt ígérte, hogy a választásokat még az idén megtartják a mostani parlament ötéves megbízatásának lejártával.

Tavaly októberben egy választási bíróság eltiltotta Hánt a közhivatal viselésétől, szintén a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett külföldi ajándékok miatt. A politikust ezenkívül megfosztották parlamenti képviselői mandátumától is.

Hán fellebbezett a döntés ellen, és tagadta, hogy szabálytalanságot követett volna el.

Az iszlámábádi rendőrség egyébként hétfőn közölte, hogy őrizetbe vették Hán egyik szövetségesét, Amdzsád Soáib nyugalmazott tábornokot azzal a váddal, hogy kormányzati intézmények ellen uszította a népet és az állami alkalmazottakat. Soáib azt követően került a hatóságok kezére, hogy vasárnap egy televíziós műsorban bírálta a hatóságokat, amiért állítólag bebörtönzik Hán támogatóit, különösen az ország távol eső szegleteiben.

Az IMF-et hibáztatja az államcsőd szélére sodródott Pakisztán

A Valutaalap segítséget nyújtana az országnak, de Shehbaz Sharif miniszterelnök szerint túl kemény feltételeket szab.