Rekordnyereségről számolt be a Shell brit olajipari óriásvállalat csütörtökön. A bevételeket a fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése és az Oroszország tavalyi Ukrajna elleni teljes körű inváziója óta erős kereslet is felfelé hajtották.

Shell Fuel Tanker Deliveries Ahead Of Earnings
A branded Shell tanker truck stands during a fuel delivery at a gas station, operated by Royal Dutch Shell Plc., in Rotterdam, Netherlands, on Wednesday, July 25, 2018. Shell is scheduled to release earnings figures on July 26. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Shell 39,9 milliárd dolláros eredményről számolt be a 2022-es teljes évre vonatkozóan. Ez meghaladta a 2008-as 28,4 milliárd dollárt, amely a Shell szerint a cég korábbi éves rekordja, és több mint kétszerese a cég 2021-es, 19,29 milliárd dolláros nyereségének – számolt be a cnbc.com.

A Refinitiv által megkérdezett elemzők 38,3 milliárd dolláros nettó nyereséget vártak 2022-ben. 2022 utolsó negyedévében a Shell 9,8 milliárd dolláros korrigált profitról számolt be.

A Shell 4 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be, amely várhatóan 2023 első negyedévi eredményeivel – május elején várható – és részvényenként 15 százalékos osztaléknövekedéssel fejeződik be a negyedik negyedévben.

A negyedik negyedévben és az egész évben elért eredményeink jól mutatják a Shell diverzifikált portfóliójának erejét, valamint azt a képességünket, hogy létfontosságú energiát biztosítsunk ügyfeleinknek egy változékony világban

– mondta Wael Sawan, a Shell vezérigazgatója nyilatkozatában.

A Shell a múlt hónapban jelezte, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban bevezetett új adók 2 milliárd dollárral csökkenthetik nyereségét 2022 utolsó három hónapjában.