Nemzetközi gazdaság

Stoltenberg szerint itt az idő a NATO-bővítés ratifikálására

A norvég diplomata szerint ideje, hogy teljesen befogadják az észak-atlanti szövetségbe a két skandináv államot. Finnország és Svédország tavaly indította el a NATO-csatlakozást.

Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és teljes mértékben befogadják az észak-atlanti szövetségbe a két észak-európai országot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Helsinkiben, a ratifikációt még nem teljesítő Magyarországra és Törökországra utalva.

BELGIUM - NATO STOLTENBERG
Belgium, Brussels, 2023/02/15. NATO Secretary General Jens Stoltenberg at a press conference following a meeting of NATO Defence ministers at the NATO headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2023/02/15. Le secrtaire gnral de l OTAN, Jens Stoltenberg, lors d une confrence de presse l issue d une runion des ministres de la Dfense de l OTAN au sige de l OTAN. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Jens Stoltenberg szerint elérkezett az idő a NATO-bővítés ratifikálására.
Fotó: Valeria Mongelli

Sanna Marin finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg elmondta: a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői.

A két észak-európai ország tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az ukrajnai háború kirobbanása után. A bővítéshez szükséges, hogy az összes tagállam ratifikálja a csatlakozást. Törökország a kezdetektől ellenezte a bővítést, arra hivatkozva, hogy Svédország – Ankara megítélése szerint – kurd terroristáknak ad menedéket.

Stoltenberg azt mondta, mindkét ország teljesítette már az Ankara által tavaly nyáron megszabott feltételeket.

A két ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert elképzelhetetlen, hogy a ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot

– fogalmazott a NATO-főtitkár.

Sanna Marin megjegyezte, hogy még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány – a finn miniszterelnök szavai szerint – támogatásáról biztosított, és nem támasztott feltételeket a jóváhagyásához.

Jens Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azt reméli, Budapesten gyorsan zöld jelzést kaphat az ügy.

Stoltenberg az újságírók előtt azt is kijelentette: a NATO-tagállamok között egyetértés van arról, hogy Ukrajna hosszú távon a szövetség tagja lesz, de egyelőre Kijev Oroszországgal szembeni támogatására fókuszálnak.

Már a NATO is fegyverszállításokkal gyanúsítja Kínát

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy úgy látják, Kína valóban küldhet fegyvereket Oroszországnak az ukrajnai háború finanszírozása érdekében. Korábban az USA fogalmazta meg ezt a vádat Pekinggel szemben, Kína azonban határozottan visszautasította a feltételezést.

 

 

Jens Stoltenberg Finnország Svédország NATO
Kapcsolódó cikkek