BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Credit Suisse: egy nagy győztes – sok nagy vesztes

Összeállítottuk a Credit Suisse-saga „stáblistáját”, hogy kik nyertek a UBS nagybevásárlásával és kik veszítettek.

Az egykor szebb napokat látott Credit Suisse-t (CS) végül a szintén svájci UBS bankcsoport veszi meg – a berni kormányzat közreműködésével. Az üzlet a hétvégén intenzív tárgyalások során született, hogy még mielőtt kinyitnak az ázsiai tőzsdék, megszülessen a 3,3 milliárd dollár értékű megállapodás. Mutatjuk a nyerteseket és a veszteseket.

Új bankóriás jött létre.
Fotó: Fabrice Coffrini

A nagy nyertes: Ralph Hamers

A UBS vezérigazgatója a legnagyobb nyertes. A megszerzett vagyonelemek nyomán az egyesült bank által kezelt vagyon 5 ezer milliárd dollárra emelkedik, ráadásul megszerzi a CS nyereséges belföldi kereskedelmi banki üzletágát, amely elemzők szerint majdhogynem a tripláját éri, mint amennyit a UBS fizetett a teljes cégért.

Hamers, aki korábban a holland ING vezérigazgatója volt, élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll: el kell döntenie, hogy a megszerzett vagyonelemekből mit tart meg és mit ad el. Van viszont 56 milliárd svájci frankja az esetleges leírások, veszteségek fedezésére, valamint 9 milliárd frank kormányzati garanciája hasonló célokra. Mindennek tetejébe a svájci nemzeti banktól szinte korlátlan likviditásra számíthat. A UBS bejelentette azt is, hogy felfüggeszti részvény-visszavásárlási programját, bár közölte, hogy a korábban megígért magasabb osztalékot azért kifizetik.

A vesztesek: főleg a CS nagyrészvényesei

Az öbölbeli nagytulajdonosok – rövid távon legalábbis – egyértelmű vesztesnek számítanak, közülük a Szaúdi Nemzeti Bank (SNB), amely 15 hét alatt bukta el 1,1 milliárd frank értékű tőkeemelését. (Az SNB kereskedelmi bank, nem összetévesztendő Szaúd-Arábia jegybankjával – a szerk.) Ez azért nekik is fáj, noha a tőkeemelést követően napvilágot látott értékelések szerint bagóért szerezte meg a csaknem 10 százalékos részesedést. A CS körüli pánikot egyébként csak fokozta az elmúlt időszakban, hogy a bank kategorikusan elzárkózott a további tőkeemeléstől.

A katari állami tőkealap, a Qatar Investment Authority (QIA) fájdalmai sokkal korábban kezdődtek, egész pontosan a 2008-as pénzügyi válság idején, a vesztesége feltehetően nagyobb is, mint a szaúdiaknak. A QIA a svájci bank második legnagyobb részvényese, ráadásul jól bezsákolt a most nullára leírt értékű AT1-kötvényekből is, bár arról nincsenek nyilvános információk, hogy időközben nem passzolta-e el ezeket. 

A szokásoktól eltérően a kötvények leírásáról nem szavazhattak a részvényesek, mert az ügylet minél gyorsabb végrehajtása érdekében a svájci felügyelet megváltoztatta az idevágó szabályozást.

UN Conference COP24 In Poland – Day 2 Ralph Hamers, CEO and chairman Executive Board ING Group  speaks during high level panel at the COP24 Katowice, Poland on the 4th of December 2018. COP24 is organized by UN Framework Convention for Climate Change (UNFCCC). (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ralph Hamers, a UBS vezérigazgatója – a legnagyobb nyertes.
Fotó: Dominika Zarzycka

Ulrich Körner

A Credit Suisse vezérigazgatója pályafutásának végére érkezett – sokak szerint nem csak a CS-nél, hanem mindenféle értelemben. A 60 éves Körner tavaly nyáron vette át a CS irányítását, és nemrég fejezte be a nagybank szerkezetátalakítási programját. Ennek fő célja a veszteséges befektetési banki üzletág felszámolása volt – esetleg újraindítása a Credit Swiss First Boston újraélesztése révén. A cél a nyereséges helyi, belföldi bankolás és a vagyonkezelési üzletág felfuttatása volt. A CS azonban képtelen volt kilábalni a bizalmi válságból, sorra hagyták ott vagyonos ügyfelei, több milliárd dollár kezelt vagyont vittek ki. Az elmúlt napokban a pénzkivonás olyan mértékű volt, hogy a kormány volt kénytelen közbelépni.

Michael Klein

Klein korábban a Citigroup befektetési banki üzletágát vezette, és a tervek szerint ő lehelt volna ismét életet a Wall Streeten egykor jól csengő First Boston márkanévben is. A CS tanácsadójaként ezért 10 millió dollár ütötte volna a markát. Nagyon valószínűtlen, hogy ebből a későbbiekben lenne bármi is, hiszen a UBS maga is erősítene az amerikai vagyonkezelési piacon – minek ehhez egy új márkanév? Jelzésértékű, hogy Colm Kelleher, a UBS elnöke nem vett részt a CSFB múlt vasárnapi sajtókonferenciáján. 

A kötvénytulajdonosok

Egy cég kötvényeinek tulajdonosai – direkt hitelezői – általában jobban jönnek ki egy ilyen típusú történetből, mint a tulajdonosok, a részvényesek. Most azonban ennek pont a fordítottja történt. A svájci hatóságok döntése értelmében az úgynevezett AT1 kategóriába tartozó kötvénytulajdonosok befektetéseit nullára írták, ez a legnagyobb bedőlés az Európában 275 milliárd dollárra becsült AT1-piacon.

A svájci hatóságok

A svájci bankfelügyelet, a Finma jócskán leszerepelt a CS mélyrepülésének történetében, a hosszú évek óta botrányok által tépázott bankhoz sokak szerint egyszerűen nem mertek elég keményen hozzányúlni. Olyannyira, hogy döntésképtelenségét látva az ország kormányának is át kellett nyúlnia a Finma feje felett, amikor többmilliárdos garanciát adott a UBS-nek – a jegybankkal karöltve. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.