A Credit Suisse vezetői a hét végén megnyugtatták a befektetőket és a fontosabb ügyfeleket, miután aggodalmak merültek fel a svájci bank pénzügyi erejével kapcsolatban.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A vezetők azután léptek, miután a zürichi székhelyű bank CDS felára tízéves csúcsra emelkedett pénteken, a befektetői aggodalom jeleként – derül ki a Financial Times cikkéből. A csődbiztosítás (credit default swap – CDS) védelmet nyújt egy vállalat fizetésképtelensége ellen.

Csapatunk a hét végén intenzív tárgyalásokat folytatott a kiemelt ügyfelekkel és a befektetőkkel

– árulta el egy neve elhallgatását kérő forrás a lapnak. A Credit Suisse egyik vezetője cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a pénzintézet hivatalosan is megkereste a befektetőket a tőkepótlással kapcsolatban. Ragaszkodott ahhoz, hogy a bank igyekszik elkerülni az ilyen lépéseket, mivel részvényeinek árfolyama rekordalacsony szinten van, és a hitelminősítők leminősítése miatt magasabbak a hitelfelvételi költségek.

Egy neve elhallgatását kérő, az FT által megkeresett cégvezér azt mondta, hogy a zürichi székhelyű pénzintézet Európa legrosszabb nagybankja, de nincs közvetlen veszélyben.

„Nem hiszem, hogy válságról van szó, a de Credit Suisse csökkenő részvényárfolyama tükrözi a pénzintézet mély problémáit és a  megoldás hiányát” – mondta az ügyvezető. 

A Credit Suisse árfolyama
 

Ulrich Körner a nyáron került a vezérigazgatói székbe azzal a megbízatással, hogy a csoport befektetési bankját leépítse és a költségeket csökkentse, ami valószínűleg több ezer munkahely megszüntetéséhez vezet. A Credit Suisse-től kiszivárgó elképzelés szerint a menedzsment a befektetési bank leválasztásával megpróbálná lezárni az elmúlt évek botránysorozatát, ám prioritás a tőkeemelés elkerülése is. 

A terv szerint az egyik új egység a csoport tanácsadói üzletága lenne, amellett létrehoznának egy „rossz bankot” is, amelybe a magas kockázatú eszközöket helyeznék, és amelyet felszámolnának; végül a harmadik egység az üzletág többi részét foglalná magában.

Axel Lehmann, a bankház elnöke a harmadik negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalának napján, október  27-én ismerteti az üzletág átalakítására vonatkozó tervet, amely reményei szerint elcsitítja a befektetők aggályait. 

A Deutsche Bank elemzői a múlt hónapban úgy becsülték, hogy az átszervezés 4 milliárd svájci frankos lyukat hagyna a Credit Suisse tőkéjében.

„Csak azért fogunk eszközértékesítéseket végrehajtani, hogy finanszírozni tudjuk ezt a nagyon erős fordulatot, amelyet egy stabil üzlet érdekében kívánunk elérni” – mondta a bank egyik vezetője. 

„Kétségtelen, hogy mostantól október végéig még több zaj lesz a piacokon és a sajtóban. Csak annyit mondhatok, hogy maradjanak fegyelmezettek” – írta Körner pénteken.

A bank jövőjével kapcsolatos bizonytalanság már eddig is számos vezető távozásához vezetett. Jens Welter, aki korábban a globális banki tevékenység társvezetője volt, a legutóbbi magas rangú távozó, aki a Citigrouphoz szerződött. A bankot az elmúlt években vállalati kémkedési botrány, befektetési alapjainak kényszerű bezárása, rekordméretű kereskedelmi veszteség és perek sora rázta meg.

Újabb csapás a jó nevű nagybanknak

Nap mint nap kellemetlen felvetések kerülnek nyilvánosságra a jobb napokat látott Credit Suisse további sorsa kapcsán. A tőzsdei ár szakadatlanul esik.