A német posta alkalmazottait tömörítő Verdi szakszervezet tagjainak 86 százaléka megszavazta, hogy elutasítsák a munkaadó bérjavaslatát, és a követeléseik alátámasztására sztrájkot kezdjenek. A támogatók aránya meghaladta a 75 százalékot, ami a munkabeszüntetés megindításához szükséges.

Token strikes German Post - Munich
09 September 2020, Bavaria, Munich: A bicycle from the Deutsche Post is parked on a street. In view of the next round of negotiations with the German Postal Service, the union Verdi has called for warning strikes. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A szakszervezeti tagok döntő többsége a sztrájkra szavazott.
Fotó: Sven Hoppe


A szakszervezeti tagok ugyanakkor az egyeztetések folytatása mellett is kiálltak, a következő tárgyalási fordulóra pénteken kerül sor. A megbeszéléseket a szakszervezet részéről Andrea Kocsis, a Verdi alelnöke vezeti, aki figyelmeztetett, hogy a postának jelentősen emelnie kell a korábbi ajánlatot, ha sikerben reménykedik.
Thomas Ogilvie, a Deutsche Post menedzseri tanácsának tagja szerint a sztrájk nem szolgálja sem a fogyasztók, sem az alkalmazottak érdekét. Elmondta, hogy a vállalat felkérte a Verdit, hogy rövid időn belül jusson elfogadható és gazdaságilag életképes eredményre.
A Reuters tudósítása szerint 

a szakszervezet 15 százalékos béremelést követel a posta 160 ezer alkalmazottja számára

 egy 12 hónapos időszakon belül. A Deutsche Post ajánlata az volt, hogy két lépcsőben évi 4420 euróval emeli az összes alkalmazott fizetését, ami 11,5 százalékos emelés minden bércsoportban. 

Letter carrier at the post office 07 August 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Wittenburg: Letter carriers sort the mail items for their tours together at the Deutsche Post parcel delivery base. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Verdi nagyobb béremelést követel, mint amennyire a posta hajlandó.
Fotó: Jens Buttner


Az kompenzálására felajánlott további 3000 euróval együtt ez volt a Deutsche Post történetében a legnagyobb kollektív szerződéses ajánlat a vállalat szerint. A cég csütörtökön rekorderedményt jelentett a 2022-es évre vonatkozóan, ami elsősorban a külföldön fellendülő üzletágnak köszönhető. A vállalat azonban figyelmeztetett, hogy az emelkedő árak és a visszaeső fogyasztói hangulat miatt komoly gazdasági kihívások várhatók az idén.