Kétszázalékos részvényárfolyam-emelkedéssel honorálta a piac csütörtök délelőtt a Deutsche Post rekorderedményről szóló 2022-es jelentését és a befektetőknek kínált, a korábbinál bőkezűbb juttatási csomag bejelentését.

Deutsche Post DHL - Delivery base Cologne 19 October 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: A parcel delivery driver sorts and puts parcels into a delivery vehicle at a Deutsche Post DHL delivery base. Deutsche Post DHL is again expecting masses of parcels in this year's Christmas shopping season. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Rolf Vennenbernd / AFP

A DHL szállítmányozó céget is tulajdonló német posta 15,5 százalékkal, 94,4 milliárd euróra tornászta fel az árbevételét tavaly, elsősorban a DHL erős nemzetközi szállítmányozási teljesítményével. Annak ellenére sikerült két számjegyű bővülést elérni, hogy a globális e-kereskedelem a pandémia idején tapasztalt felfutást követően, 2022-ben visszaállt a rendes kerékvágásba, a tavalyi utolsó negyedévben pedig tovább lassult ez a lendület.

Az üzemi eredmény (EBIT) 5,7 százalékkal rekordot jelentő 8,4 milliárd euróra emelkedett, ami megegyezik a vezetőség novemberben feljebb srófolt célkitűzésével.  

A csúcs-EBIT-ből adózás után 5,36 milliárd eurós profit maradt a társaságnál, bő 300 millióval több a 2021-ben megtermeltnél.

A javuló profitabilitás bőkezűbb részvényesi juttatáscsomaggal társul. Az igazgatóság javaslata alapján ugyanis a tavalyit öt centtel meghaladó, 1,85 eurós részvényenkénti osztalékra számíthatnak a befektetők, miközben a sajátrészvény-vásárlási programot is egymilliárd euróval megtoldotta a vezetőség, amely összesen hárommilliárd eurót fordíthat árfolyamerősítő tranzakciókra.

A Deutsche Post árfolyama 2023-tól
 

Az utolsó negyedév már nem sikerült ennyire erősre, a profit soron 13 százalékos visszaesésről számolt be a bonni székhelyű társaság. Ez leginkább a kulcsfontosságú légi árufuvarozási volumenek csökkenésével, valamint a felszökő miatt visszafogottabb vásárlói aktivitással magyarázta a logisztikai csoport. 

A fogyasztói áremelkedés 2023-ban is éreztetheti a hatását, a társaság emiatt, illetve az idei évet övező gazdasági bizonytalanság miatt szerényebb eredménnyel számol. Az üzemi eredmény idén visszaeshet a 2022-es csúcsról, és végül 6-7 milliárd euró közé érkezhet meg. 2025-re azonban már ismét átlépheti a nyolcmilliárd eurót az EBIT a vállalatvezetés iránymutatása szerint.