Márciusban összesen 4,6 milliárd dollárnyi támogatás érkezett a partnerektől, az év eleje óta pedig csaknem 11 milliárd dollár nemzetközi támogatást kapott Ukrajna költségvetése – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. 

Concept,Of,Imf,Tranches.,Pack,Of,Dollars,As,Pills,In Concept of IMF tranches. Pack of dollars as pills in blister pack. 3d
Fotó: Shutterstock

A részletes adatokat Yaroslav Zheleznyak, a Verhovna Rada Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának alelnöke hozta nyilvánosságra a Telegramon – vette észre a hírügynökség.

 Zheleznyak információi szerint az idén már 

4,85 milliárd dollár érkezett az EU-tól, mintegy 3,5 milliárd dollár az Egyesült Államoktól és 1,89 milliárd dollár Kanadától.

Mindeközben továbbra is a nemzetközi pénzügyi segélyek maradnak az államháztartási hiányok fedezetének fő forrásai Ukrajna számára

– jelentette ki Andrij Pyshnyi, a Nemzeti Bank vezetője egy márciusi tájékoztatón, ahol elhangzott el az is, hogy az idei évre a szükséges források nagy részét a támogatók már megerősítették.

Március 30-án vált ismertté, hogy 

a Világbank 132 millió dollárt utal Ukrajnának az ukrán mezőgazdasági szektor helyreállítására, 

amiből a már meglévő állami programok működését biztosítják majd.

Kemény árat fizet Ukrajna az IMF-támogatásért

A több mint 400 napja tartó, pusztító háború ellenére Ukrajna újabb makrogazdasági megállapodást köthet a Nemzetközi Valutaalappal, ennek köszönhetően több tízmilliárd dollárhoz juthat az ország a hadsereg és a szociális szektor finanszírozására. Ehhez azonban több fontos feltételnek is teljesülnie kell.

Az IMF ukrajnai missziója február 13-án megkezdte a felkészülést a monitoring program felülvizsgálatára, az IMF Igazgatósága március 31-én jóváhagyta Ukrajna új, négy évre szóló kiterjesztett finanszírozási programját 15,6 milliárd dolláros kerettel. 

A Pénzügyminisztérium arra számít, hogy az első részletet, 2,7 milliárd dollárt e program keretében Ukrajna már a közeljövőben megkapja.