A zágrábi székhelyű, többségében állami tulajdonú Janaf üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki – tájékoztatott az MTI.

Daily life on the island of Krk
Oil storage facilities from the Croatian JANAF company are seen on the island of Krk, Croatia on 28 July, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Janaf horvátországi telepe.
Fotó: Jaap Arriens / AFP

A Janaf teljes bevétele 17,1 százalékkal haladta meg a tervezettet, az üzleti rész pedig az összjövedelem 98,2 százalékát tették ki. Az alaptevékenységből – kőolajszállításból, olaj és olajszármazékok tárolásából – származó bevételek 34,9 millió euróra nőttek, amik 37,2 százalékkal haladták meg a tavalyit. A pénz 71,2 százaléka Horvátországon kívülről származott – közölte a cég pénteken.

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat az év első három hónapjában 35,8 millió euró összbevételt könyvelt el, 38 százalékkal többet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A cég nettó nyeresége 15,1 millió euró volt, 68 százalékkal több, mint 2022 első negyedévében.

A kiadások 17,3 millió eurót tettek ki, 16,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát, amit elsősorban az áram drágulásával magyarázott a cég.

A Janaf nemrég jelezte, hogy kész tovább növelni kőolajszállítási és -raktározási kapacitásait, ha arra piaci kereslet mutatkozik. A Mol már januártól kőolajszállítási megállapodást kötött a társasággal.

A cég tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).

Óriási bevételt termel az Adria kőolajvezeték, közvetett módon a Molnak és az OTP-nek is

Minden idők legsikeresebb évét zárta tavaly az Adria kőolajvezetéket üzemeltető horvát állami vállalat. A Janaf 2022-ben több mint 50 millió euró adózott nyereséget termelt. A pénz jelentős részét infrastrukturális fejlesztésekre fordítják.