Olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat a Mol Nyrt.-vel – idézi az MTI a horvát vállalat igazgatóságának közleményét.

Focus On: The Duna Oil Refinery at Szazhalombatta
Fotó: Kummer János / Getty Images

Vagy engedett az árból a Janaf, vagy nem

A 2023. március 31-ig hatályos szerződés alapján a Mol félmillió tonna nyersolajat szállíthat a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj–Gola szakaszán, továbbá 149 385 köbméter nyersolaj tárolhat Omisaljban és Sziszeken (Sisak) ugyanebben az időszakban. Bár a közlemény szerint az új szerződések kivételes hozzájárulást jelentenek az energiastabilitásához és függetlenségéhez, a megállapodásnak más jelentősége is van. Mint december közepén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Harcosok Klubjában beszámolt, Horvátország 2023-tól az addigi két és félszeresére emeli az Adria-kőolajvezeték tranzitdíját, de ezzel a magyar kormány szerint visszaélne a monopolhelyzetével. A magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgette a horvát lépés miatt. Az MTI híre mindazonáltal nem szól arról, hogy végül szükség volt-e uniós közbelépésre, illetve hogy a horvát fél egyáltalán engedett-e az árból.

A horvát vezetékrendszeren történő azért fontos Magyarországnak, mert a hazai energiaellátáshoz  80-90 százalékban importra szorulunk.

 „Márpedig – mondta a miniszter a hivatkozott nyilatkozatában – ha a Barátság kőolajvezetéket az Ukrajnában zajló háborúban esetleg kiiktatják, akkor egyetlen importútvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, amely Horvátországból érkezik Magyarországra."

Jó háromnegyed éve volt a Janafnak

A Janaf  árbevétele 2022 első kilenc hónapjában 662 millió kuna (35,1 milliárd forint) volt, 17 százalékkal több az előző év ugyanezen időszakáénál. Nettó eredménye 261,7 millió kunát (13,8 milliárd forint) tett ki, ez a szám 33,3 százalékos növekedésnek felel meg. A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között épült Adria-kőolajvezeték horvátországi szakaszát, amelyet bel- és külföldi partnerek is használhatnak. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).