A Toyota szentpétervári üzemének újraindítási tervéről ír orosz kormányzati forrásokra hivatkozva a magyar nyelven is megjelenő Orosz Hírek, amely szerint az állam által átvett gyár az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium alá tartozó kutatóközpont, a NAMI alá rendelve működik tovább.

RUSSIA-TOYOTA-PLANT-INAUGURATION
A Toyota szentpétervári gyárát 2007-ben nyitották meg. Fotó: AFP

Az orosz államhoz került a Toyota szentpétervári üzeme, amelyet a továbbiakban az ipari és kereskedelmi minisztérium alá tartozó állami kutatóközpont, a NAMI képvisel – írja a minisztérium pénteken kiadott közleményére hivatkozva az Orosz Hírek portál.

A beszámoló szerint az üzem épületének, berendezéseinek és eszközeinek teljes tulajdonjogátadásáról rendelkező megállapodás nyomán a termelés rövid időn belüli újraindításának lehetőségein dolgoznak a minisztériumban a szentpétervári városvezetéssel együtt.

Kínai autók töltik be a nyugat által hagyott űrt Oroszországban

A nyugati autógyártók elvándorlása az országból szűkíti az oroszok választási lehetőségeit, a kínai autógyártók viszont pótolják a piacon maradt űrt.

Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter márciusban jelentette be az üzem átadásának tervét a NAMI-nak.

A szentpétervári összeszerelő üzem bezárásáról 2022 márciusában még ideiglenes döntést hozott, szeptemberben azonban már végleges bejelentést tett az ellátási lánc hiányosságaira hivatkozva a Toyota Motor Corporation, amely november közepén elindította több mint 1900 dolgozójának elbocsátását átképzési és egyéb támogatásokat nyújtva számukra.

Arra nem téri ki a közlemény, hogy az évi 100 ezer autó gyártása tervezett üzemben milyen autókat gyártanak majd. 

Az oroszországi autógyártás színvonala a szankciók miatt elképesztő mértékben visszafejlődött, az üzemekből a mai technológiáktól messze elmaradó szintű termékek kerülnek ki.

A nyugati autógyártók kivonulása után a hazai és ázsiai márkák igyekeznek betölteni az űrt, de az oroszországi új autó eladások volumene éves szinten csaknem 60 százalékkal esett vissza decemberre.