Nők tömegesen perelték be a Johnson & Johnson vállalatcsoportot, azt állítva, hogy azbeszttel szennyezett, talkumalapú készítményei petefészekrákot, valamint mezoteliómát okoztak a szervezetükben. A per több mint egy évtizedig tartott.

Johnson & Johnson To Split Into Two Publicly Traded Companies
A Johnson & Johnson amerikai cégcsoport óriási kártérítést fizetne a beperlőinek.
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

A cég kedden közölte, hogy megegyezett azzal a csaknem 70 ezer felperessel, akik kártérítésért perelték. A javasolt egyezség keretében a kozmetikai cég 8,9 milliárd dollárt fizet, amit a felperesek ügyvédei „jelentős győzelemnek” és „mérföldkőnek” neveztek. 

Az összeg fedezi az összes jelenlegi és jövőbeli, talkumot tartalmazó termékeivel kapcsolatos kártérítési igényt a vállalat közlése szerint. A kártérítést 25 év alatt egy olyan leányvállalaton keresztül fizetnék ki, amely csődeljárást kezdeményezett maga ellen.  A Johnson & Johnson az LTL-t 2021-ben hozta létre. Az anyacég többször is csődvédelmet kért a társaságra, ám az illetékes bíróságok elutasították a kérést, tehát jogi huzavona után a felperesek végül megkapják a kártérítést. 

Az egyezségi terv gyors, jelentős és méltányos kártérítést nyújt a felpereseknek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy tovább várjanak a rendezésre

– mondták a felperesek ügyvédei.

Az egyezség nem jelenti a vétkesség beismerését – hangsúlyozta Erik Haas, a Johnson & Johnson alelnöke kedden. 

A cégvezető nyomatékosította, hogy a felperesek állításai „alaptalanok és tudományosan megalapozatlanok”, és csak azért állapodtak meg velük, mert a per évtizedekig is eltartott volna, ami rendkívül sok pénzt emésztett volna fel.

A Johnson & Johnson vezetői évtizedek óta tudtak a talkumot tartalmazó termékekhez – köztük a 129 éve árult, híres babapúderhez – kapcsolódó azbesztveszélyről. A 140 ezer főt foglalkoztató multinacionális vállalatcsoport évtizedekig sikeresen elnémította a szakértőket, ám néhány éve mégiscsak felszínre került a probléma, aminek következtében a kormányzat és a törvényhozás vizsgálódást, a károsultak pedig pereket indítottak ellene – jelentette a The New York Times.

Mivel a babahintőporok a vállalat legismertebb márkái, a velük kapcsolatos hosszú perek sora rendkívül rosszul hatott a cég imázsára.

A Johnson & Johnson közlése szerint a kozmetikai talkummal kapcsolatos perek túlnyomó többségében győzött, ennek ellenére más perekben több milliárd dollár kifizetésére kötelezték. 

A cég végül úgy döntött, hogy 2020-ban beszünteti a kérdéses babapúder értékesítését az Egyesült Államokban, idén pedig a világ más részein is.

A kozmetikai, gyógyszeripari és egészségügyi vállalatcsoport arról is döntött, hogy a fogyasztói egészségügyi üzletágát kiszervezi, így a babahintőport, valamint a Neutrogena és a Tylenol márkát a jövőben az önálló Kenvue cég gyártja.