Nemzetközi gazdaság

Az amerikaiak megmondták, kitől félt a legjobban Vlagyimir Putyin

Nancy Pelosi megnevezte, szerinte kitől tartott leginkább az orosz elnök. Nem Joe Biden és nem is Volodimir Zelenszkij lehet Vlagyimir Putyin mumusa.

Továbbra is rendszeresen felmerülnek olyan hangok az Amerikai Egyesült Államokban, miszerint Oroszország beavatkozott a 2016-os választási kampányába. Nancy Pelosi a képviselőház korábbi elnöke szerint ezt azért történt, mert Vlagyimir Putyin rettegett attól, hogy Hillary Clinton jut be a Fehér Házba – számolt be róla az Independent.

Vlagyimir Putyin
Kiderült, kitől félt legjobban Vlagyimir Putyin.
Fotó: Mihail Klimentyev / AFP

Pelosi véleménye szerint Putyin azért nem szerette volna, hogy Clinton legyen Amerika első női elnöke, mert a demokrácia élharcosával kevésbé tudott volna szót érteni, mint az öntörvényű Donald Trumppal.

Vlagyimir Putyin azért avatkozott be a demokráciánkba, mert Hillary Clinton az a személy, akitől a legjobban félt az oroszországi demokrácia hiánya miatt

– jelentette ki Nancy Pelosi.

Clinton és Pelosi régóta tisztelik egymást. A volt külügyminiszter tavaly úgy nyilatkozott, hogy Pelosi a legbátrabb nő az amerikai politikában, aki harcol az értékeiért és elveiért. Bill Clinton felesége a néhai II. Erzsébet királynőhöz hasonlította a korábbi házelnököt.

Hillary Clinton a 2016-os elnökválasztáson Donald Trumppal szemben maradt alul. A demokraták álláspontja szerint amiatt is, mert az oroszok beavatkoztak az elnökválasztási kampányba. Korábban Barack Obama kormányában vezette a külügyi tárcát.

Trump győzelme amiatt érte váratlanul a demokratákat, mivel kevesebb mint két héttel a választás napja előtt a közvélemény-kutatások szerint Hillary Clinton még előnyben volt.

Az elnökválasztást követően az amerikai hírszerző ügynökségek arra a következtetésre jutottak, hogy orosz cégek legalább 21 államban vették célba a választói regisztrációs rendszereket, és a választók személyes adatait is megszerezték, majd negatív hírverést generáltak a demokrata jelöltek és Hillary Clinton elnökjelölt számára is.

Donald Trump regnálása alatt többször is pozitívan nyilatkozott Putyinról, és kijelentette, hogy kétségei vannak a beavatkozásról szóló hírekkel kapcsolatban.

A beavatkozást Vlagyimir Putyin is tagadta.

Zelenszkij azt szeretné, ha Putyin élete hátralévő részét egy pincében töltené, egy vödör társaságában

„Azt akarom, hogy Vlagyimir Putyin élete hátralévő részét egy pincében töltse, vécé helyett vödörrel” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

 

Hillary Clinton Nancy Pelosi Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek