Június 30-án jelenik meg utoljára a Wiener Zeitung nyomtatott kiadása, július 1-jétől internetes újság formájában működik tovább a legrégebbi osztrák napilap.

Fotó: AFP

Az osztrák állam kiadásában 1703 óta megjelenő lapot érintő változásokról a bécsi parlament határozott csütörtökön. 

Az APA osztrák hírügynökség pénteken közzétett értesülései szerint 70-90 embert bocsáthatnak el a laptól.

Martin Fleischhacker, a Wiener Zeitung gazdasági igazgatója ezt nem erősítette meg hivatalosan, de azt világossá tette az osztrák hírügynökségnek adott interjúban: néhány alkalmazottól kénytelenek lesznek megválni.

Elmondása szerint az évek során a hivatalos közlemények a kiadványok 85-90 százalékát tették ki. A lapnak jelenleg 6600 állandó előfizetője van, és nagyjából 8 ezer példányt adnak el belőle naponta. Július elsejétől a lap online változatát 20-30 fős újságírói csapat működteti.

Az osztrák kormány azért kezdeményezte a nyomtatott kiadás megszüntetését, hogy összhangba kerüljenek azzal az európai uniós irányelvvel, amely szerint a hivatalos közleményeket és híreket internetes felületen kell közzétenni. 

 

Az Osztrák Köztársaságnak nem feladata, hogy működtessen és finanszírozzon egy napilapot

 

– jelentette ki még 2021-ben Sebastian Kurz akkori kancellár, amikor először felmerült a Wiener Zeitung nyomtatott kiadásának megszüntetése. Az online újság kevésbé lesz napilap jellegű, és az elképzelések szerint az újságíróképzésben töltene be fontos szerepet. 
 

A világ legrégebbi máig működő lapja online is olvasható

A 18. századi kiadvány több mint 300 lapszámát rögzítették és tették online kereshetővé.