A Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő ügynökség kedden megerősítette Szerbia BB plusz szintű besorolását. Az indoklásban olvasható, hogy tette ezt annak ellenére, hogy a geopolitikai események továbbra is kifejezett kockázatokat jelentenek a világgazdaság, így a szerb nemzetgazdaság folyamatainak alakulására. Az S&P azt is megerősítette, hogy az országnak stabil kilátásai vannak az adósosztályzat további javulására – közölte a Szerb Nemzeti Bank (NBS). 

A pedestrian walks past a mural depicting Russia's para military mercenaries 'Wagner Group' reading : "Wagner Group - Russian knights" on a building's wall in Belgrade, on November 17, 2022. - A group of Russian children of all ages clamour cheerfully in a Belgrade apartment, proudly shouting out the new Serbian words they learned to their teacher.These kids all have one thing in common. Their parents fled the country after Russian President Vladimir Putin's invasion of Ukraine and are now preparing to stay in the Balkan country for the long haul.
A Wagner csoport toborzási plakátja Belgrádban –a geopolitikai kockázatok ellenére stabil maradt a hitelminősítés.
Fotó: AFP

Ez a szint, amelyet valójában megerősített a hitelminősítő, befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategória ugyan, de csak egy fokozattal van a befektetésre ajánlható kategória alatt. Jorgovanka Tabakovic értékelésében ezt is kiemelte. A bankkormányzó szerint a tény, hogy Szerbia továbbra is csak egy lépésre van a befektetésre ajánlott kategóriától, bizonyítéka annak, hogy az ország a több mint három éve tartó válság feltételei közepette is megfelelő monetáris politikát folytat. 

A szerb államadósság alakulása (a százalékában)

A jegybank szerint hamarosan csökkenő tendenciát mutat majd az köszönhetően annak, hogy az energetikai szektorban világszinten csökkennek az árak, emellett javulás tapasztalható a nemzetközi szállítmányozás terén is. Az éves infláció az országban 16,1 százalékos márciusban, ami megegyezik a várakozásokkal, illetve csak kicsivel magasabb azoknál. Leszögezik, az infláció egészének kétharmadát továbbra is az élelmiszerek, valamint az energiahordozók magas ára teszi ki, és ez, mint kifejtik, jellemzően nemzetközi folyamatokra vezethető vissza. 

A Standard and Poor’s indoklásában olvasható, hogy az irányadó kamatláb fokozatos növelésével sikerült megakadályozni az infláció elszabadulását. A jegybank április 6-án újabb 25 bázisponttal emelte meg az irányadó alapkamatot, amely most 6 százalékos. Az NBS szerint az idei évben 2 és 3 százalék közötti GDP-növekedés várható Szerbiában.