Idén a határvédelmi kiadások meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint 1 százalékát térítette meg 2015 óta – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt Stockholmban. Hozzátette, hogy Magyarország továbbra is várja az Európai Bizottság válaszát, hogy mikor és miként segíti a schengeni határokat védő tagországokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában.

Röszke, 2022. szeptember 28.Határvadász szolgálat közben a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.MTI/Rosta Tibor Röszke, 2022. szeptember 28.
Határvadász szolgálat közben a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.
MTI/Rosta Tibor
Varga Mihály szerint az EU-nak is hozzá kell járulnia a határvédelmi költségekhez.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az ECOFIN ülését az EU soros elnökségét ellátó Svédország fővárosában, Stockholmban tartják. A Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint az uniós pénzügyminiszterek az Európa előtt álló gazdasági kihívásokról tárgyaltak.

Az egyik ilyen kihívás az A háború és a szankciók elszálló energiaárakat okoztak, ami az inflációt is az egekbe emelte egész Európában

– emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány a jegybankkal együttműködve aktívan cselekszik az infláció letöréséért, az elsődleges cél az, hogy év végére egy számjegyűre csökkentsük a pénzromlást.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a veszélyek korát éljük, a koronavírus-járvány után háborús és szankciós válság sújtja Európát. A tagállamok jelentős forrásokat fordítottak a védekezésre, amely minden országban felhajtotta a költségvetési hiányt és államadósság szintjét. Ugyanakkor, mint mondta, fegyelmezett gazdálkodással vissza kell térnünk az egyensúlyi pályára.

Varga szerint Magyarország jó úton jár, hiszen tavaly a vártnál nagyobb mértékben csökkentettük az államadósságot, idén pedig 70 százalék alá javítjuk az arányát, miközben az EU átlaga jelenleg 84 százalék.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a költségvetés állja a sarat, azonban a magyar érdek megkívánja, hogy felhívja a figyelmet egy egyre növekvő kiadásra, az illegális migráció megállítására, a határok védelmére fordított összegre.

Nem kívánunk lemondani arról, hogy ezeket a költségeket az unióval megtéríttessük

– jelentette ki Varga Mihály.

Hozzáfűzte, hogy ha ezekhez hozzávesszük azt is, hogy az EU még a helyreállítási forrásokat is visszatartja, akkor elmondható, hogy az Európai Bizottság jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak.