Elképesztő újdonsággal lepte meg a sörkedvelőket az amerikai Fox City Sörfőzde. A cég kocsmájában pale ale, stout és más kézműves sörök mellett a Revival Lager nevet viselő sör is kapható volt tavasszal. Az ára 0,6 literenként 4 dollár volt, az itallap legolcsóbbja – éppen ezért gyorsan el is fogyott.

Overflowing,Foam,Head,From,Beer,Glass,Pint,,Placed,On,Wood
Az Egyesült Államokban már szennyvízből is készítettek sört. 
Fotó: Shutterstock

Mégis honnan jött a szennyvízből készített sör ötlete?

A sörkészítés ötlete újrahasznosított vízből egy Art Larrance nevű oregoni sörfőzőtől származik 2014-ből. Ekkor versenyt rendeztek az ilyen vízzel készített sörökkel, hogy széles körben elfogadtassák, hogy a megfelelő eljárással újrahasznosított szennyvíz újra iható lehet. Sőt, tavaly ősszel a Stanford University és a University of Illinois Urbana-Champaign kutatói megállapították, hogy 

az újrahasznosított szennyvíz ugyanolyan tiszta, ha nem tisztább, mint a felszíni vízforrások, amelyek gyakran alig tisztított szennyvizet is tartalmaznak.

Travis Loop, a Pure Water Brewing Alliance szervezője szerint közel száz sörfőzde készített már újrahasznosított vízből sört.

A Georgia állambeli Forsyth városka Fox City Sörfőzdéjének különlegessége egy alkalom szülte megoldás volt. A H2O Innovation kanadai víztechnológiai vállalat helyi üzeme sört szeretett volna felszolgálni a WaterReuse Association éves gyűlésére, ahol közüzemi vezetők, mérnökök és tudósok megvitatják a víz újrahasznosításának legmodernebb vívmányait. Guillaume Clairet, a H2O Innovation operatív igazgatója ezután fordult az ötlettel Chris Bumphoz, a Fox City sörfőzőjéhez, hogy újrahasznosított vízből készítsen sört.

Az alapanyagot Los Angeles északnyugati részéről szerezték. A salakanyagos folyadékot egy szennyvíztisztító telep megtisztította, majd az ott kezelt víz egy részét ultraszűrésen és számos más eljáráson vezették át. A folyamat végén a baktériumoktól a vírusokon át a hormonokig mindent eltávolítottak a folyadékból. Ezután a víz már megfelelt az újrahasznosított ivóvízre vonatkozó állami szabványoknak.

Namíbia már több mint 50 éve hasznosítja újra a vizet, de így tesz Szingapúr is évtizedek óta. Mindkét országban közvetlen ivóvíz-újrafelhasználási rendszereket alkalmaznak, tehát a kezelt vizet közvetlenül az ivóvízellátásba vezetik vissza – írta meg a Bloomberg.

Tisztított szennyvízből készül az új szingapúri sör

Így próbálják a fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára nevelni a szigetország lakóit.