Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyettese szerint jelentős inflációs kockázatok vannak még hátra, a túl korai monetáris lazítás könnyen visszaüthet. A közgazdász úgy látja, a piacok is túlontúl optimisták az áremelkedés letörésével kapcsolatban.

Gita Gopintah, az IMF igazgatóhelyettese.
Fotó: AFP

„A biztató jelek ellenére aggódom, hogy az áremelkedési nyomás számos gazdaságban még jelen van, jelentősek az inflációs kockázatok” – jelentette ki a közgazdász a brazil jegybank által rendezett konferencián. Gopinath 

a hetvenes évek nagy inflációs sokkjára emlékeztetett, amikor is túl korán hitték el a befektetők és a jegybankárok, hogy leszálló ágba került a pénzromlás mértéke.

Az IMF álláspontja szerint a fiskális fegyelemnek is támogatnia kell a jegybankok törekvéseit. A feltörekvő piacokon az erős monetáris politikai keretrendszer miatt sikerült fenntartani a gazdasági növekedést az elmúlt években, csökkent a hitel- és az árfolyamkockázat. Ezek az államok ugyanakkor a globális kamatemelési ciklus miatt „jelentős, lefelé mutató kockázatokkal” kénytelenek szembesülni. Gopinath kifejtette, hogy

sokkal kevésbé optimista a piacoknál a feltörekvő országok inflációcsökkentésével kapcsolatban; 

a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekben az államokban gyakran a vártnál magasabbra kúsznak a ráták, ráadásul a magas inflációhoz általában nagy bérnövekedés is párosul.

A globális változása (év/év, százalék)

Az inflációs nyomást támogatja a pandémia időszakában felhalmozódott elhalasztott kereslet, valamint a fogyasztói kosárban a szolgáltatások térnyerése. A feszes és az erős kereslet lehetővé teszi, hogy a vállalatok áthárítsák a fogyasztókra emelkedő költségeiket, s a munkavállalók hatékonyabban harcoljanak a magasabb bérekért – így ár-bér spirál alakulhat ki. Minél tovább marad magasan az infláció, annál nehezebb letörni, annál nagyobb a növekedési áldozat.